-Reklama-

Produkty HiPP w jakości BIO – w trosce o zdrowie Twojego dziecka i środowisko naturalne

W dzisiejszych czasach coraz więcej rodziców zwraca uwagę na jakość i pochodzenie jedzenia, które podają swoim pociechom. Naprzeciw ich potrzebom wychodzi marka HiPP, która od pokoleń zajmuje się produkcją ekologicznej, zdrowej żywności dla niemowląt i dzieci o najwyższej jakości BIO. Produkty HiPP łączą w sobie troskę o zdrowie najmłodszych oraz dbałość o środowisko naturalne. Poznaj idee i cele marki i dowiedz się, w jaki sposób HiPP troszczy się o najwyższą jakość BIO swoich słoiczków. Odkryj gamę produktów HiPP BIO i sprawdź, dlaczego warto włączyć je do diety swojego dziecka.

-Reklama-

HiPP BIO od pokoleń – z myślą o przyszłości

HiPP to rodzinna firma, która zajmuje się produkcją najwyższej jakości ekologicznej żywności dla niemowląt i małych dzieci. Historia marki sięga aż roku 1899, kiedy to zaczęto wytwarzać pierwszy produkt dla niemowląt, który przez dziesięciolecia cieszył się ogromną popularnością wśród rodziców maluchów. Na fali tego sukcesu, pod koniec lat 50. HiPP stworzył pierwsze warzywne słoiczki dla niemowląt, do których w krótkim czasie dołączyły: pełnoziarniste kaszki, deserki, soczki oraz kolejne rodzaje dań dla dzieci. W tym samym czasie ukształtowała się główna idea marki – jej celem stała się produkcja smacznej i zdrowej żywności dla niemowląt z najwyższej jakości surowców ekologicznych BIO.

Obecnie HiPP jest największym na świecie przetwórcą ekologicznych surowców z ponad 60-letnią tradycją i bogatym doświadczeniem w rolnictwie ekologicznym. Firma dokłada wszelkich starań, by dostarczać najmłodszym zdrową, naturalną i bezpieczną żywność, dbając jednocześnie o klimat i realizując idee zrównoważonego rozwoju. HiPP aktywnie uczestniczy w ochronie środowiska naturalnego, m.in. wytwarzając słoiczki w sposób korzystny dla klimatu. W ten sposób marka nie tylko troszczy się o najmłodszych, ale też dąży do zachowania bioróżnorodności, chcąc pozostawić planetę w niezmienionym stanie dla przyszłych pokoleń.

Rozszerzanie diety niemowlaka – dlaczego tak ważna jest jakość produktów?

Początek rozszerzania diety to pierwszy moment, kiedy dziecko styka się z żywnością inną niż mleko. Od tej pory warto zwracać szczególną uwagę nie tylko na skład posiłków malucha, ale też na ich jakość. Niemowlęta i małe dzieci nie mają jeszcze sprawnie działających mechanizmów, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Co więcej, mogą być bardziej podatne na infekcje i alergie niż dorośli. Z tego względu, WHO rekomenduje podawanie dzieciom świeżej, naturalnej, mało przetworzonej żywności wysokiej jakości. Jedzenie dla niemowląt i małych dzieci powinno być wolne od wszelkich niebezpiecznych substancji i w pełni pokrywać ich potrzeby żywieniowe na każdym etapie rozwoju.

>>Dowiedz się, jak i kiedy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlaka.

marchewki w koszyku

Niestety, nie wszystkie produkty spożywcze są odpowiednie dla najmłodszych. W ich diecie należy unikać dodatku konserwantów, barwników, sztucznych aromatów a także cukru. Szkodliwy jest też nadmiar niezdrowych tłuszczów czy soli. Mogą one niekorzystanie wpływać na stan zdrowia i przyczyniać się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych.

HiPP dokłada wszelkich starań, by jedzenie, które trafia do brzuszków maluchów było nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale też zdrowe, naturalne i najwyższej jakości BIO. Dzięki temu rodzice zyskują pewność, że podają swojemu dziecku wartościowe posiłki już od początku rozszerzania diety. W końcu maluchy zasługują na wszystko, co najlepsze!

Słoiczki dla dzieci HiPP w jakości BIO – co to oznacza?

Na wielu słoiczkach HiPP dla niemowląt i małych dzieci znajduje się specjalny znak HiPP BIO. Obok niego widnieje kolejne oznaczenie – białe gwiazdki na zielonym tle ułożone w symbol liścia, czyli logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej (tzw. euro-liść). Czym różnią się te oznaczenia?

Żywność z certyfikatem UE spełnia surowe normy przewidziane przez prawo rolnictwa ekologicznego i jest ściśle kontrolowana na każdym etapie produkcji – już od momentu siewu. Jest również wolna od GMO, a do jej uprawy nie wykorzystuje się syntetycznych nawozów i oprysków.

Infografika: HiPP BIO - najwyższa jakość ekologiczna produktów HiPP

Mimo jakości ekologicznej, produkty oznaczone euro-liściem mogą zawierać minimalne ilości środków ochrony roślin, które są dopuszczalne przez prawo. Marka HiPP nie godzi się nawet na takie drobne ustępstwa. Aby podkreślić wyznawaną przez HiPP zasadę zerowej tolerancji, firma stworzyła własny znak HiPP BIO. Oznaczone nim produkty HiPP spełniają wszystkie wymogi unijnego prawa rolnictwa ekologicznego, a nawet znacznie więcej. W swoich surowcach i produktach HiPP nie toleruje nawet śladowej ilości pestycydów i syntetycznej chemii rolnej. Co więcej, każdy słoiczek HiPP przechodzi ponad 260 szczegółowych kontroli na obecność ponad 1200 różnych zanieczyszczeń i spełnia jeszcze surowsze normy bezpieczeństwa, niż te przewidziane przez przepisy prawa rolnictwa ekologicznego.

Znak HiPP BIO to więcej niż certyfikat żywności ekologicznej UE. Łączy on najwyższe standardy bezpieczeństwa z ponad 60-letnim doświadczeniem HiPP w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Wybierając oznaczone nim produkty, zyskujesz pewność, że podajesz swojemu dziecku zdrową, wartościową żywność BIO, która wspiera jego rozwój każdego dnia.

>>Odkryj szeroką gamę produktów dla niemowląt HiPP BIO.

Jak powstają słoiczki HiPP?

Proces produkcji słoiczków dla niemowląt i małych dzieci HiPP jest ściśle kontrolowany na absolutnie każdym etapie, nie tylko od momentu dostarczenia składników do zakładu produkcyjnego. Eksperci HiPP czuwają nad procedurą wyboru gleby, na której będą uprawiane warzywa, owoce i zboża, pomagają rolnikom w doborze nasion, nadzorują uprawy, a następnie zbiory i dostawy produktów. Specjaliści HiPP stale kontrolują również ekologiczne hodowle zwierząt, sprawdzając m.in. warunki bytowe oraz rodzaj paszy. Przed przygotowaniem gotowych słoiczków i dań, wszystkie składniki przechodzą szereg wnikliwych kontroli i są dopuszczane do dalszych etapów produkcji jedynie wtedy, kiedy nie budzą nawet najmniejszych zastrzeżeń. Po etapie produkcji i końcowych kontrolach, gotowe dania, deserki, zupki i przeciery HiPP pakowane są w przyjazne dla środowiska, ekologiczne opakowania, które w większości można poddać recyklingowi.

Rolnictwo ekologiczne w służbie jakości

Dla marki HiPP rolnictwo ekologiczne nie jest chwilowym trendem, lecz tradycją kontynuowaną już od ponad 60 lat. Rośliny uprawiane w gospodarstwach współpracujących z HiPP rosną i dojrzewają w sposób naturalny, bez syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów i innej chemii rolnej. Zamiast niekorzystnych dla środowiska pestycydów i herbicydów, do walki ze szkodnikami i chwastami HiPP wykorzystuje wyłącznie naturalne metody: ręczne pielenie, opylanie mączką skalną oraz przemyślane rozlokowanie poszczególnych gatunków roślin.

rolnik ocenia jakość dojrzewających pomidorów

Dla HiPP ważne są nie tylko same uprawy ekologiczne i zbiory, lecz również odpowiednie przygotowanie gleby i nasion do siewu. Gleby w zaufanych gospodarstwach HiPP są wolne od zanieczyszczeń, a przez to w pełni bezpieczne. Aby zapewnić ich żyzność, HiPP stosuje płodozmian oraz używa wyłącznie zielonych nawozów. Na tak przygotowanych glebach wysiewane są tylko starannie wyselekcjonowane, niezaprawiane chemicznie nasiona. Co więcej, wykorzystywane przez HiPP odmiany roślin są odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne, dlatego nie wymagają stosowania syntetycznych oprysków. Takie podejście do rolnictwa ekologicznego sprawia, że uprawa roślin jest dość trudna i bardzo pracochłonna. W zamian jednak powstają bezpieczne, naturalne i wartościowe produkty: warzywa, owoce i zboża BIO, które spełniają najwyższe standardy jakości. Wszystkie z nich rosną w sposób naturalny i dojrzewają w swoim tempie, uzyskując pełnię smaku, która następnie zostaje zamknięta w słoiczku HiPP i trafia na stoły, a zaraz po tym do brzuszków najmłodszych.

Korzyści wynikające ze zrównoważonych hodowli

Równie ważny, co ekologiczna uprawa roślin, jest odpowiedni, ekologiczny chów zwierząt, zgodny z wymogami danego gatunku. W swoich zaufanych gospodarstwach HiPP kładzie mocny nacisk na zapewnienie zwierzętom jak najlepszych warunków bytowych, odpowiadających ich potrzebom. Zwierzęta mają dostęp do przestronnych wybiegów na świeżym powietrzu, otrzymują ekologiczne, naturalne pożywienie i rozwijają się we własnym tempie, bez antybiotyków i środków wspomagających wzrost. Kurczaki mogą swobodnie grzebać w ziemi, świnie – żyć w stadach, a bydło – żywić się trawą z ekologicznych łąk. Dzięki tym wszystkim staraniom, zwierzęta są zdrowe, silne i odporne. Co więcej, są objęte stałą opieką weterynaryjną, a dla każdego z nich prowadzona jest szczegółowa dokumentacja.

Do produkcji jedzenia dla niemowląt i małych dzieci HiPP wykorzystuje wyłącznie mięso zwierząt, które były zdrowe przez całe swoje życie. Stanowi to gwarancję, że do każdego mięsnego słoiczka trafiają tylko produkty o najwyższej, bezkompromisowej jakości BIO, bez zbędnych dodatków i pozostałości antybiotyków.

Kontrole jakości – bardziej surowe niż te wymagane prawem

Gwarancją wspomnianego już pełnego bezpieczeństwa i jakości produktów HiPP jest system ścisłych kontroli, przez które przechodzą gotowe słoiczki, ale nie tylko. W wiodącym w Europie laboratorium HiPP bada się również skład gleby oraz surowce dostarczane do zakładów produkcyjnych.

laborant przeprowadza kontrolę jakości roślin z upraw ekologicznych

Poza wewnętrznymi badaniami, jakość produktów HiPP jest również stale sprawdzana przez niezależne instytuty oraz podlega kontrolom przewidzianym przez prawo rolnictwa ekologicznego. Należy jednak podkreślić, że w kwestii bezpieczeństwa i jakości swoich produktów, HiPP idzie znacznie dalej, niż wymagają tego normy prawne. Skład każdego słoiczka podlega ponad 260 kontrolom na każdym etapie produkcji, od siewu aż do przygotowania gotowego produktu. Aby zobrazować drobiazgowość tych analiz warto wspomnieć, że eksperci z laboratorium HiPP zdołaliby znaleźć ziarenko soli w 25-metrowym basenie. Tylko tak wnikliwe kontrole jakości i zastosowanie najnowocześniejszych technik badawczych w pełni odpowiada filozofii i misji HiPP, którą jest dostarczanie najmłodszym zdrowej, bezpiecznej i naturalnej żywności BIO, na którą w pełni zasługują.

Co jeszcze wyróżnia słoiczki dla niemowląt i małych dzieci HiPP BIO?

Słoiczki HiPP przeznaczone są dla maluszków już od początku rozszerzania diety. Ich skład jest starannie opracowany przez ekspertów w taki sposób, by jak najlepiej odpowiadał na zmieniające się potrzeby żywieniowe dzieci na różnych etapach rozwoju.

Infografika: Słoiczki dla dzieci HiPP w jakości BIO

Gotowe słoiczki HiPP dla najmłodszych niemowląt nie zawierają dodatku cukru, soli, substancji konserwujących i barwników, które są niewskazane w diecie dziecka. Każdy z nich jest odpowiednio zbilansowany i dostarcza maluchom niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich porcjach oraz w smakowitej formie.

Nie tylko skład, ale też wielkość każdego słoiczka HiPP dopasowana jest do potrzeb maluchów w różnym wieku. Pierwsze, jednoskładnikowe przeciery warzywne dla niemowlaka, zapakowane są w słoiczki o niewielkiej pojemności, odpowiadającej małym porcjom, które dziecko zjada na początku rozszerzania diety. Wraz z upływem czasu i wzrostem apetytu swojej pociechy, możesz sięgać kolejno po dwuskładnikowe puree warzywne o wadze 125 g, a następnie po największe słoiczki HiPP – dania o wadze 190 g dla młodszych niemowląt i 220 g dla niemowlaków po 7. miesiącu i starszych.

Ogromną zaletą słoiczków HiPP jest też ich różnorodność. W ofercie marki znajdziesz zarówno jednoskładnikowe musy owocowe i warzywne, jak i smakowite zupki, deserki oraz dania dla dzieci. Zamknięte w poręcznym i wygodnym słoiczku pyszności możesz łatwo zabrać ze sobą na dłuższy spacer, wizytę u znajomych, a nawet na wakacyjny wyjazd. Ich proste i poręczne opakowania ułatwiają przechowywanie większych zapasów słoiczków w kuchennej szafce, a bezpieczne zamknięcie i wklęsłe wieczko dają pewność, że zawartość jest nienaruszona i bezpieczna dla dziecka. Wystarczy ją podgrzać i gotowe!

>>Dowiedz się, jak wybierać, przechowywać i przygotowywać dania w słoiczkach.

Dania dla dzieci, owoce, warzywa, deserki – wybierz słoiczki HiPP BIO

Bogata oferta słoiczków HiPP pozwoli Twojemu dziecku poznać nowe produkty i dania oraz odkryć zupełnie nowe, ciekawe połączenia aromatów i smaków. Co więcej, dania HiPP dostępne są w zróżnicowanych konsystencjach: od gładkich musów, przez posiłki z niewielkimi cząstkami wspierające naukę gryzienia, aż po potrawy z większymi kawałeczkami, idealne dla starszaków.

Infografika: Rozszerzanie diety z produktami HiPP BIO

Wśród słoiczków HiPP najwyższej jakości BIO znajdziesz:

  • warzywa po 4. i 5. miesiącu – jedno- i dwuskładnikowe przeciery warzywne, polecane dla niemowląt w pierwszych dniach i tygodniach rozszerzania diety, np. Pierwsza marchewka BIO po 4. miesiącu, Marchewka z czerwoną soczewicą BIO po 5. miesiącu,
  • zupki z dużą zawartością starannie wyselekcjonowanych warzyw BIO dla maluszków po 4., 5., 6. i 7. miesiącu, np. Zupka jarzynowa – krem BIO po 4. miesiącu, Barszczyk czerwony z delikatną wołowiną BIO po 6. miesiącu,
  • dania dla niemowląt już po 5. miesiącu – mięsno-warzywne posiłki dla najmłodszych niemowląt oraz pełnowartościowe dania z mięsem, rybą lub wegetariańskie dla dzieci po 7. miesiącu i starszych, np. Dynia z jabłkiem i indykiem BIO po 5. miesiącu, Kuskus z warzywami i kurczakiem BIO po 7. miesiącu, Kluseczki z pomidorami i cielęciną BIO po 9. miesiącu,
  • owoce, czyli wyśmienite musy owocowe już po 4. miesiącu oraz połączenia owoców z jogurtem, twarożkiem lub zbożami, np. Owocowy Duet Jabłka i mango z twarożkiem BIO po 6. miesiącu, Truskawki i maliny z jogurtem BIO po 6. miesiącu lub Jabłka i banany z musli BIO po 8. miesiącu.

Czy wiesz, że… czyli kilka ciekawostek o marce HiPP i jakości HiPP BIO

  • HiPP od ponad 60 lat zajmuje się produkcją zdrowej, naturalnej żywności dla dzieci najwyższej jakości BIO.
  • HiPP to marka numer 1 w Polsce w żywności BIO dla dzieci i największy na świecie przetwórca produktów z rolnictwa ekologicznego.
  • Surowce wykorzystywane do produkcji słoiczków HiPP BIO pochodzą z gospodarstw zlokalizowanych w czystych ekologicznie rejonach.
  • HiPP bada nawet glebę oraz nasiona przed ich wysiewem.
  • Na Warmii znajduje się ekologiczne gospodarstwo prowadzone przez Stefana Hipp. Uprawiane tam rośliny trafiają następnie do słoiczków HiPP.
  • W gospodarstwach ekologicznych współpracujących z HiPP stosuje się wyłącznie naturalne środki ochrony roślin.
  • W swoim gospodarstwie w Niemczech HiPP stworzył warunki do życia dla unikalnych gatunków zwierząt, np. bydła brunatnego i owiec rasy Skude.

>>Sprawdź, jak HiPP dla o najwyższą jakość BIO – już od 3 pokoleń.

Źródła:

  1. Logo produkcji ekologicznej https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_pl
  2. H. Weker i inni, O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci, https://imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_internet.pdf

art. sponsorowany

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również