Zdrowe odżywianie jest w dzisiejszych czasach ogromnym wyzwaniem, a żywienie najmłodszych to temat jeszcze trudniejszy i rodzący bardzo dużo pytań i wątpliwości.
Zdarza się, że rodzice – mimo najlepszych chęci, zwyczajnie są wprowadzani w błąd. Produkty pozornie zdrowe, zawierają np. ogromne ilości cukru. Dlatego też najlepiej karmić dzieci produktami nieprzetworzonymi, najprostszymi. W diecie naszych podopiecznych powinny znaleźć się warzywa i owoce. Tylko jak nakłonić dziecko do ich jedzenia? – Jabłuszko – pokrojone, obrane ze skórki jeszcze przejdzie ale co z pozostałymi owocami i warzywami? – często skarżą się rodzice.
Jak nakłonić dziecko do tego, żeby zamiast sztucznie „nadmuchanej” kajzerki jadło chlebek razowy? Najlepiej dawać dobry przykład. Już na etapie zakupów powinniśmy wybierać mądrze. Kupując pełnoziarnistą mąkę, zamiast białej, oczyszczonej i przygotowując z niej naleśniki, dostarczymy dziecku nie tylko „pustych” kalorii ale także np. witamin z grupy B. A to już zawsze coś.
Zapraszamy Was do rozmowy dziennikarki Justyny Dżbik-Kluge z dietetyczką kliniczną i psychodietetyczką, autorką książek o odżywianiu dzieci, Katarzyną Błażejewską-Stuhr. W rozmowie tej, pani Katarzyna dzieli się swoją wiedzą, obala mity i daje wiele praktycznych porad na temat tego, co powinno znaleźć się na talerzach najmłodszych, by zadbać o ich zdrowie i rozwój. Posłuchajcie!