Wielkanoc to w dużej mierze wspólne spotkania przy świątecznym stole. Czym go zastawić? Mazurkami! Jak je przygotować, by były pyszne i wyjątkowe, dzięki dobrym zbożom i innym ekologicznym i starannie wyselekcjonowanym składnikom, podpowiadają właścicielki marki Helpa, dietetyczka Anna Różyk i lekarka Aleksandra Budzowska.
Helpa kojarzy się z pysznymi i zdrowymi kaszkami dla całej rodziny. Chcemy ci pokazać przepisy na mazurki właśnie z… kaszkami. To będzie hit tegorocznej Wielkanocy! Przysmaki, które mogą jeść mali i duzi, czyli wszyscy. A w gratisie wspólne niezapomniane chwile,
bo starsze dzieci z przyjemnością dołączą do przygotowań. A zatem… trzy, dwa, jeden, zaczynamy!
Najważniejsze jest ciasto – poniżej składniki i sposób przygotowania bazy mazurków:
SKŁADNIKI NA CIASTO (z podanych proporcji wyjdą 3 okrągłe mazurki o średnicy 20 cm):
300 g masła
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1,5 szklanki Bio Kaszki Owsianej
1 jajko
1 żółtko
¾ szklanki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieć i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj 3 ciasta, wytnij krążki o średnicy 20 cm i przełóż do formy do pieczenia tego samego rozmiaru. Z odciętego ciasta sformuj rant i nałóż go na brzegi.
Spody mazurków nakłuj widelcem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 17 minut w 180 stopniach. Powinien zostać Ci kawałek ciasta. Przygotuj z niego ciasteczka, które można użyć do ozdoby lub zjeść solo. Przepis na ciasteczka znajdziesz poniżej.
Gotowe? Zatem działamy dalej. Oto receptura ciasteczek, które dosłownie ubarwią wasze wypieki:
KOLOROWE KASZKOWE CIASTECZKA
SKŁADNIKI:
1/4 ciasta na mazurki
Bio Warzywne Różdżki Smaku: Burak, Dynia, Szpinak
PRZYGOTOWANIE:
Podziel ciasto na 3 części. Do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku – dzięki Różdżce Burak ciasteczka będą miały czerwony kolor, Dyni – żółty, a Szpinak – zielony.
Zagnieć dokładnie, a następnie rozwałkuj. Wytnij dowolne wzorki, np. kwiatuszki, listki, zajączki. Wszystkie ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut w 180 stopniach.
To teraz czas na nadzienia. Będą różne i kolorowe, ale łączy je jedno – zaskakujący skład, oparty m.in. na produktach HELPA, czyli ekologicznych kaszkach.
MAZUREK Z KASZKĄ WANILIOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 ml mleka owsianego
2 łyżki Bio Kaszki Jaglano – Orkiszowej z Wanilią Burbońską
1 łyżeczka masła
Łyżka konfitury malinowej
Kilka świeżych malin
Do dekoracji: ciasteczka z Różdżką Smaku Burak (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do zimnego garnuszka z mlekiem wsyp kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj malinową konfiturą. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj malinami i ciasteczkami.
MAZUREK Z KASZKĄ KAKAOWO-DAKTYLOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 ml mleka
2 łyżki Bio Kaszki Orkiszowo-Owsianej z Kakao i Daktylami
1 łyżeczka masła
Łyżka powideł śliwkowych
Kilka świeżych borówek
Ciasteczka z Bio Warzywnymi Różdżkami Smaku Dynia (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Mleko wlej do garnuszka. Do zimnego wsyp kaszkę i intensywnie mieszając, doprowadź do zagotowania. Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Spód mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj borówkami i dyniowymi ciasteczkami.
Spodobało wam się wspólne pieczenie? Oto kolejny przepis na pyszne nadzienie! Tym razem z posmakiem cynamonu i masła orzechowego:
MAZUREK Z KASZKĄ KAROBOWO-CYNAMONOWĄ
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 mleka sojowego
2 łyżki Bio Kaszki Owsiano-Gryczanej z Karobem i Cynamonem Cejlońskim
1 łyżeczka masła
Łyżka masła orzechowego
Łyżka płatków migdałów
Szpinakowe ciasteczka (z przepisu powyżej)
CIASTO NA MAZUREK PRZYGOTUJ Z PRZEPISU POWYŻEJ.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Z podanych proporcji wychodzi nadzienie na jeden mazurek o średnicy 20 cm.
Do garnuszka z zimnym mlekiem wsyp kaszkę i intensywnie mieszając doprowadź do zagotowania.
Gotuj, aż zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym. Na wierzch wyłóż wystudzoną kaszkę. Udekoruj migdałami i ciasteczkami.
Smacznego i… Wesołych Świąt!