Czy mleko roślinne jest w stanie zastąpić mleko krowie? Jakie są rodzaje mleka roślinnego i jakie mają właściwości? Czy mleko krowie szkodzi?
Mleko, już od samego urodzenia, odgrywa kluczową rolę w życiu wszystkich ssaków. Ale niektórzy twierdzą, że picie mleka innego ssaka jest niepotrzebne, nienaturalne, a nawet niezdrowe… Czym zatem je zastąpić? Czy mleko roślinne może je zastąpić?
Co tak naprawdę nauka mówi o piciu mleka krowiego?
Mleko krowie jest dobrym źródłem białka i wapnia, a także składników odżywczych, w tym witaminy B12 i jodu. Zawiera również magnez, który jest ważny dla rozwoju kości i funkcji mięśni, oraz serwatkę i kazeinę, które, jak stwierdzono, odgrywają ważną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi.
Zalecenia NHS dotyczące mleka
Brytyjski National Health Service (NHS) zaleca dzieciom w wieku od pierwszego do trzeciego roku życia, spożywanie 350 miligramów wapnia dziennie dla zdrowego rozwoju kości. Ale jeśli chodzi o dorosłych, badania, czy mleko krowie pomaga utrzymać zdrowe kości są sprzeczne.
Dlaczego rezygnujemy z mleka krowiego?
Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z produktów mlecznych pochodzenia krowiego. Dzieje się tak z wielu powodów – od alergii na mleko i nietolerancji laktozy, po kwestie etyczne… Jakie są alternatywne produkty mleczne? Czy mleko roślinne może być dobrym zamiennikiem dla mleka krowiego?
Mleko roślinne – kiedy po nie sięgamy?
Jednym z głównych medycznych powodów, dla których ludzie coraz częściej wybierają produkty mleczne pochodzenia roślinnego, jest nietolerancja laktozy lub alergia na białko mleka krowiego. Lekarze szacują, że częstość występowania tej alergii wynosi od 2-5% u dzieci poniżej 3 lat (częstość jej występowania u dorosłych jest nieco mniejsza).
Niektóre osoby wybierają mleko roślinne, ponieważ uważają, że są one bardziej zrównoważone, etyczne lub zdrowsze niż mleko krowie.
Jakie mleko roślinne mamy do wyboru?
- Mleko kokosowe
Mleko kokosowe to dobra opcja, która jest dostępna praktycznie w każdym supermarkecie. Mleko to jest wytwarzane poprzez zmieszanie miąższu kokosowego z wodą i jest dobrym źródłem składników odżywczych, w tym magnezu, żelaza i potasu. Mleko kokosowe zawiera również kwas laurynowy, rzadki średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który jest łatwo wchłaniany przez organizm i wykorzystywany do tworzenia energii. Warto zauważyć, że pełnotłuste mleko kokosowe jest bogate w kalorie i chociaż przynosi wiele korzyści zdrowotnych, należy pamiętać o spożywaniu mniejszych porcji takiego mleka. Jeśli przymierzasz się do zakupu mleka kokosowego, poszukaj czystego, organicznego mleka kokosowego.
To warto wiedzieć!
Chociaż orzech kokosowy nie jest bezpośrednio związany z orzechem włoskim, osoby z alergią na te orzechy mogą odczuwać objawy alergiczne.
- Mleko migdałowe
Mleko migdałowe to w rzeczywistości mieszanka drobno zmielonych migdałów i wody. Jest ono świetną alternatywą dla mleka krowiego dla osób z alergią na mleko. Jest wolne od alergenów i nie zawiera laktozy, białek sojowych ani glutenu. Mleko migdałowe ma właściwości przeciwzapalne i może być łatwiejsze do strawienia niż typowe mleko. Jedną z wad tego mleka jest jednak to, że bardzo często jest ono słodzone i sztucznie wzbogacane, co pozbawia je dodatkowych składników odżywczych. Najlepiej jest kupić zwykłe, ekologiczne mleko migdałowe lub zrobić je samodzielnie. Instrukcje krok po kroku można znaleźć w internecie.
- Mleko kozie
Chociaż mleko kozie jest technicznie uważane za nabiał, nadal może być dobrą opcją dla tych, którzy unikają produktów mlecznych. Podczas gdy mleko krowie może być trudne do strawienia, niekorzystnie wpływać na skórę lub powodować wzdęcia, kozie mleko, mimo iż nie jest opcją wegańską, powoduje mniej stanów zapalnych i problemów trawiennych niż mleko krowie. Mleko kozie zawiera też więcej krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ważne!
Mleko kozie i owcze ma prawie taką samą ilość laktozy, jak mleko krowie. Osoby, które nie tolerują laktozy powinny więc uważać na tę alternatywę dla krowiego mleka.
- Mleko owsiane
Mleko owsiane to kolejna dobra alternatywa dla mleka, ponieważ nie zawiera ani laktozy, ani białka mleka. Ponadto, ziarno zbóż jest bogate w błonnik. Jednak mówi się, że mleko owsiane zawiera gluten, ale czy to prawda?
Jakie są fakty?
Następujące zboża zawierają gluten: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień i pszenica samopsza. Czasami owies jest również uwzględniony na tej liście, ponieważ jest on często zanieczyszczony ziarnami, które zawierają gluten, a dokładnie zawiera glutenopodobne białko zwane aveniną. Może ono wywoływać objawy podobne do tych spowodowanych nietolerancją glutenu. Osoby z wrażliwością na gluten muszą zatem zachować ostrożność przy spożywaniu mleka owsianego.
- Mleko sojowe
Mleko sojowe jest popularną alternatywą dla wegańskiego mleka i jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, białka mleka lub glutenu. Ten substytut mleka jest również dobrym źródłem białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niemniej jednak, mleko sojowe spotkało się z dużą krytyką.
Dlaczego?
Mleko sojowe zawiera izoflawony, które mają budowę chemiczną podobną do hormonu estrogenu wytwarzanego przez nasz organizm. W rezultacie, picie mleka sojowego może wpływać na działanie estrogenu w naszym ciele – zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Nie przesadzaj więc z tą alternatywą dla mleka krowiego i nigdy nie podawaj produktów sojowych niemowlętom ani małym dzieciom!
autor: Anna Borkowska
foto: pexels.com