Reklamaads-single

Rozszerzanie diety. Kasza – od kiedy i jaka [przepisy z kaszą]

W ciągu 1. roku życia dziecko intensywnie się rozwija, dlatego jego dieta powinna być pełnowartościowa i bogata w naturalne składniki odżywcze. O tym, jakie rodzaje kaszy należy włączyć do codziennego jadłospisu najmłodszych, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i minerałów, powie specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner – ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Reklamaads-single

Pierwszą kaszą, którą wprowadzamy do diety niemowlaka jest kaszka kukurydziana. Można ją podawać już po 4. miesiącu życia dziecka. Jest drobna, lekkostrawna i bezglutenowa. Może stanowić dodatek do mleka lub zupek warzywnych, który zwiększy kaloryczność posiłków i dostarczy łagodnego dla młodego przewodu pokarmowego błonnika – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Między  5. a 6. miesiącem życia możemy raz dziennie wzbogacić posiłki o kaszkę mannę. Ponieważ zawiera ona gluten, przez pierwsze dwa miesiące od momentu jej podania należy kontrolować ilość – początkowo powinny to być 2-3 g – dodaje.

Kasza jako nieocenione źródło żelaza

– Od 6. miesiąca życia zapotrzebowanie maluszka na żelazo wzrasta ponad 26-krotnie, a niedobór tego pierwiastka w diecie skutkuje m.in. osłabieniem rozwoju, zaburzeniami w zachowaniu czy zwiększonej podatności na zakażenia i choroby infekcyjne. Dlatego w tym okresie warto podawać bezglutenową kaszę jaglaną – bogatą w cynk oraz lecytynę. Możemy wtedy również zacząć wprowadzać drobną kaszę jęczmienną zawierającą gluten. Kasza jęczmienna stanowi wyjątkowe źródło żelaza, magnezu (zapotrzebowanie na magnez w 6. m. ż. wzrasta ponad 3-krotnie), potasu (zapotrzebowanie wzrasta 2-krotnie) i fosforu (zapotrzebowanie wzrasta 3-krotnie) – radzi dietetyczka.

Gdy dziecko jest już trochę starsze…

– Kaszę gryczaną można serwować maluchowi już w 8. miesiącu życia. Zacznijmy od tej jaśniejszej, niepalonej, która jest łatwiejsza do strawienia i ma mniej charakterystyczny smak. Gryczana to wyśmienite źródło magnezu, żelaza i cynku. Bogata jest także w rutynę, która dzięki uszczelnianiu naczyń krwionośnych zwiększa odporność i łagodzi katar.

Smaczna zabawa

– W okolicach 8. – 9. miesiąca, kiedy dziecko podejmuje już pierwsze próby samodzielnego jedzenia, warto zacząć podawać maluszkom większe kawałki pożywienia, np. ugotowaną kaszę kukurydzianą pokrojoną w kostkę. W 9. miesiącu możemy włączyć do dziecięcego menu pęczak (kasza jęczmienna), którego duże ziarna dzieci będą mogły chwytać w paluszki, mając przy tym dużo uciechy z jedzenia – proponuje Katarzyna Foszner.

Przepisy dla dzieci – z kaszą

Pierwszy posiłek z kaszą – kaszka kukurydziana na mleku (pocz. 5. miesiąca życia)

  • 150 ml mleka (matki lub przygotowanego mleka modyfikowanego)
  • 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
  • 1/5 szklanki wody

Kaszkę rozprowadź w wodzie, następnie podgotuj chwilę. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.

Zupka jarzynowa z kaszą manną (po 5. miesiącu życia)

  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pietruszka
  • 50g selera
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka mięsa z królika (10g)

Zagotuj wodę. Warzywa umyj, obierz i pokrój, następnie wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Dodaj masło oraz kaszę mannę. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut, na koniec zmiksuj.

Budyń jaglany z brzoskwinią (po 6. miesiącu życia)

  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka (matki lub modyfikowanego)
  • 50g brzoskwini
  • pół żółtka jaja

Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku na przemian zimną i gorącą wodą, a następnie umieść ją  w garnku razem z mlekiem i gotuj 20 minut w wodzie, pilnując, by kasza się nie przypaliła,  w razie potrzeby dolej wody. Gdy kasza zmięknie, należy ją zmiksować dodając do niej mleko.
Po ostudzeniu wymieszaj z połową żółtka jaja, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz  ze zmiksowaną brzoskwinią.

Kulki z kaszy jęczmiennej i indyka w sosie pomidorowym (po 6. miesiącu życia)

  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 100g zmielonego mięsa z indyka
  • drobno posiekany koperek
  • 1 marchewka
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka do obtoczenia

sos pomidorowy: 500g przecieru pomidorowego oraz bazylia

Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Następnie do kaszy dodaj żółtko i mięso, całość zblenduj. Dodaj koperek, marchewkę startą na małych oczkach, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i dopraw. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące i wrzuć do gotującego się przecieru pomidorowego. Gotuj ok. 15 minut, na koniec
do sosu dodaj posiekaną bazylię.

Kostka z kaszy krakowskiej (gryczanej niepalonej) – około 8. miesiąca

  • 20g kaszy krakowskiej
  • pół łyżeczki masła
  • koperek lub natka pietruszki

Kaszę ugotuj w 100 ml wody z dodatkiem masła. Dodaj posiekaną natkę lub koperek i starannie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek zwilżony wodą (rozsmaruj na grubość ok. 1 cm). Pozostaw do wystygnięcia. Gdy przestygnie, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Dla maluszka może to być samodzielna przekąska, dzięki której będzie uczyło się jeść własnymi rączkami. Dla starszych dzieci taką kaszkę można dodawać do zupy, mleka lub sałatek.

źródło tekst i zdjęcie: materiały prasowe
www.lubiekasze.pl  facebook.com/lubiekasze

Zamów fotoksiążkę na święta!

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail