Reklama

Przykładowy JADŁOSPIS DLA DZIECKA – 9 MIESIĘCY

9 miesięcy to czas, kiedy dziecko powinno zacząć już gryźć.

Reklama
Reklama
DZIEŃ 1

ŚNIADANIE
Jaglanka z borówką

składniki:

1 łyżka płatków jaglanych
100ml wody + mleko modyfikowane (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
borówka amerykańska

wykonanie:
W rondelku zagotować 100ml wody, dodać płatki jaglane, borówkę i gotować przez 2 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Dodać mleko modyfikowane i dokładnie wymieszać.

II ŚNIADANIE
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

OBIAD
Brokułowa z jajkiem

składniki:
ugotowane jajo kurze
brokuł 3-4 różyczki
0,5 marchewki
1 łyżeczka oliwy
szklanka wody
koperek posiekany pół łyżeczki

wykonanie:
Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, włożyć pokrojone warzywa oraz koperek i gotować do miękkości. Zupę przelać do Bendera, dodać jajko i zmiksować.

PODWIECZOREK
Sok owocowy przecierowy porcja: 150ml

KOLACJA
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE
Kanapka z białym serkiem i warzywami

składniki:
1 duża kromka pieczywa pszenno-żytniego
odrobina masła
plaster sera białego półtłustego (ok. 20g)
2-3 plasterki kalarepa/pomidor/ogórek

wykonanie:
1 dużą kromkę pieczywa lub 2 małe posmarować cienko masłem. Na niej ułożyć plaster sera i udekorować plasterkami warzyw.

II ŚNIADANIE
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

OBIAD
Rybka na parze z ziemniaczkiem i kalarepką

składniki:
15 g filetu z ryby ( najlepiej łosoś)
kalarepa ok. 100g
1 mały ziemniak
majeranek

wykonanie:
Filet z ryby umyć, osuszyć. Kalarepę i ziemniaka umyć, obrać i pokroić w plastry. Ułożyć produkty w urządzeniu do gotowania na parze (warzywa nad rybą) i posypać majerankiem. Wszystko gotować na parze ok. 15 min.
Jeżeli nie mamy urządzenia do gotowania to można ugotować wszystko w wodzie, odlać wodę.

PODWIECZOREK
Słodkie kaszotto

składniki:
2 łyżki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
1 łyżeczka rodzynek lub 1 suszona śliwka (niesiarkowane)
¾ banana

wykonanie:
kasze jaglaną przepłukać na sitku ciepłą wodą, następnie wsypać do garnka z woda i ugotować. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą. Suszone owoce namoczyć przez 3-5 min w gorącej wodzie, odcedzić i dodać do kaszki.

KOLACJA
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE
pasta z soczewicy

składniki:
30g soczewicy czerwonej
2-3 łyżki kaszki kukurydzianej
1 duża kromka pieczywa pszenno-żytniego
1 świeży ogórek

wykonanie:
Soczewicę zalej wodą i namaczaj 8-12h. Wylej wodę, przepłucz soczewicę i zalej ponownie wodą i ugotuj. Ciepłą jeszcze soczewicę zmiksuj z 2 łyżkami wody z gotowania, dodaj kaszkę i odczekaj 10 min. Podawać z pieczywem, podzielonym na 2 małe kromki.

II ŚNIADANIE
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

OBIAD
Cielęcina ze szpinakiem i cukinią

składniki:
cielęcina 15-20g
garść liści szpinaku baby
cukinia ok. 8 plasterków
mąka 1 płaska łyżeczka pszennej razowej
natka/koperek

wykonanie:
Mięso umyj, ugotuj w wodzie, pokrój na małe kawałki wzdłuż włókien. Szpinak i cukinię umyj, ze szpinaku można wykroić grubsze łodyżki, plasterki cukinii przekroić na 4 części. W garnuszku na małej ilości wody podduś szpinak i cukinię. Dodać odrobinę koperku lub natki pietruszki oraz mąkę. Podawać z kawałkami cielęcinki.

PODWIECZOREK
Domowe biszkopciki z owocami

składniki:
1 jajko
1 łyżka miodu
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki borówki/ porzeczki

wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać obie mąki. Do drugiej miski wbić jajko, dodać miód, postawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać przez 5 min do uzyskania kremowej masy. Następnie dodać mąkę, owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać na blachę po łyżeczce. Piec ok. 7 min. Po pieczeniu biszkopciki zdjąć z blaszki. Herbatniczki mogą być spożyte na 2 porcje.

KOLACJA
Karmienie piersią lub mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku bezglutenowego lub glutenowego (ok. 190-220ml)

Pamiętaj!
Staraj się już nie miksować jedzenia, dziecko powinno już uczyć się żuć i gryźć.
Zalecana porcja na posiłek dla 9 miesięcznego dziecka to 190-220ml.
Do picia podawać dziecku wodę, bez ograniczeń.
Nie podawaj produktów na które dziecko jest uczulone.
Rodzic decyduje, co dziecko zje, kiedy i jak jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje, czy zje posiłek i ile zje.

Zobacz również:

Jadłospis dziecka rocznego

Jadłospis 7-miesięcznego dziecka

foto: iandeth Foter CC BY
PRZEPISY PRZYGOTOWAŁA: MGR IGA WÓJTOWSKA

iga-1mgr Iga Wójtowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka, członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. W trakcie studiów praktykę zawodową zdobywała na oddziałach wielu warszawskich szpitali oraz w Instytucie Żywności i Żywienia. Swoją wiedzę stale poszerza i uaktualnia uczestnicząc w konferencjach związanych z odżywianiem, dietoprofilaktyką i dietoterapią. Obecnie poradnia dietetyczna JeszFresh

 

Close

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail