Reklamaads-single

Superfoods – idealne rozwiazanie dla niejadków!

Jednym z największych dylematów, z jakimi spotyka się większość rodziców, jest to, jak zachęcić dzieci do jedzenia. Narzekamy, że maluchy zbyt mało jedzą. Jednak to nie w ilości, a w jakości siła! Zobacz, co podawać dziecku, żeby nawet w niewielkim posiłku dostarczyć maksymalnie dużo wartości odżywczych.

Reklamaads-single
Reklamaads-single

Jeśli wasze dziecko jest niejadkiem, warto podawać mu produkty, które dostarczą mu wielu składników odżywczych podczas jednego posiłku. Pokarmy te znane są jako superfoods, czyli superpożywienie

Co to jest superfood? 

Superfood – jest to termin wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Oto kilka przykładowych produktów, które warto podawać swoim dzieciom!

Jabłka

Jabłka to pyszna, zdrowa i tania przekąska. Są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i witaminy C i są doskonałą alternatywą dla śmieciowego jedzenia, takiego jak batoniki czy cukierki.

Czerwona papryka

Czerwona papryka ma dwa razy więcej witaminy C i dziewięć razy więcej witaminy A niż jej zielona krewna. Wykazano, że pomaga w walce z wieloma chorobami – od astmy, przez raka, po zaćmę. Pokrój ją na surowo i podawaj z hummusem, jako popołudniową przekąskę lub upiecz ją i zrób z niej zupę krem. 

Pomidor

Pomidory pełne są przeciwutleniaczy, witaminy A i C, a także witaminy K, która jest ważna dla utrzymania zdrowych kości. Dobra wiadomość dla wybrednych: wykazano, że pomidory w puszkach oraz pomidory gotowane, zawierają więcej likopenu niż te świeże! Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym będzie idealną propozycją obiadu!

A to ciekawe!

Naukowcy z USDA odkryli, że organiczny keczup ma trzy razy więcej likopenu niż keczup nieorganiczny. Likopen to przeciwutleniacz, którego największe ilości można znaleźć właśnie w pomidorach. Ma on wiele korzyści zdrowotnych, m.in dba o prawidłową pracę serca, chroni nas przed poparzeniami słonecznymi, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Arbuz

Ten uwielbiany przez wiele dzieci letni owoc zawiera witaminę A i C, które pomagają neutralizować wolne rodniki wywołujące raka. Podaj swoim dzieciom sałatkę owocową z dużymi kawałkami arbuza lub zmieszaj go jogurtem lub domowymi lodami, aby uzyskać orzeźwiający deser, który zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Owsianka

Jeśli chodzi o pożywne śniadanie, zamień wysokosłodzone płatki śniadaniowe na miskę pysznych płatków owsianych. Owsianka stabilizuje poziom glukozy we krwi i poprawia nastrój. Jest również pełna witaminy B i beta-glukanów – substancji zmniejszających ryzyko chorób serca przy jednoczesnym obniżeniu poziomu cholesterolu.

Jajka

Pozostając przy śniadaniu, warto podawać swojemu dziecku jajka. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są fantastycznym źródłem białka. Zawierają także odżywczą cholinę, która pomaga w rozwoju mózgu.

Jagody

Truskawki, jagody i jeżyny – to tylko niektóre z wielu jagód, które mogą z powodzeniem zastąpić słodycze. Można je jeść na surowo lub dodać do  porannej owsianki. Jagody mają w sobie przeciwutleniacz zwany antocyjanem, który poprawia widzenie, chroniąc jednocześnie układ nerwowy i naczynia krwionośne.

Awokado

Awokado należy do kategorii jednonienasyconych lub zdrowych tłuszczów. Ten zielony owoc jest dobry dla mózgu i oczu, a jednocześnie pomaga dzieciom w prawidłowym rozwoju.

Łosoś

Kolejnym zdrowym tłuszczem omega-3 jest łosoś. Podobnie jak awokado, łosoś jest dobry dla mózgu i wzroku dziecka. Poza tym wspaniale smakuje! Dziecku łatwo polubić tę rybę!


Kurczak

Oprócz jaj i łososia, kurczak jest kolejnym dobrym źródłem białka. Stanowi świetne pierwsze białko dla niemowląt, ponieważ jest łagodny i delikatny w smaku. Staraj się kupować mięso tylko ze sprawdzone źródła.

Pamiętaj, by rozszerzając dietę trzymać się schematów i wprowadzać nowe posiłki adekwatnie do wieku dziecka!


Marchewki

Marchew jest znana z licznych składników odżywczych, które wspomagają układ odpornościowy i wzrok. Porcja marchwi (jedna średnia marchewka lub ½ szklanki pokrojonej marchewki) zapewnia:

  • 210% średniej dziennej zalecanej ilości witaminy A
  • 10% witaminy K
  • 6% witaminy C
  • 2% wapnia

Miód

Miód to naturalny słodzik, który idealnie nadaje się do dodawania do wypieków lub płatków owsianych. Dodaj kilka łyżeczek do filiżanki ciepłej herbaty, gdy twoje dziecko ma ból gardła. Miód nie tylko świetnie smakuje i uspokaja, ale też z powodzeniem może zastąpić szkodliwe dla zdrowia słodycze.

Fasola i soczewica

Jeśli szukasz substytutu dla mięsa, warzywa te są dobrym źródłem białka. Ich “mączna” konsystencja sprawia, że doskonale sprawdzą się także w charakterze bazy do ciast.

Zielony groszek

Poza bogactwem witamin i minerałów, filiżanka groszku zawiera ponad jedną trzecią dziennego spożycia błonnika przez dziecko – więcej niż większość chlebów pełnoziarnistych! Dodaj mrożony groszek do sosu makaronowego lub zrób słodki i zdrowy dip z czosnku, oliwy z oliwek i groszku.

Banany 

Banany zawierają potężne dawki potasu, który pomoże twoim dzieciom utrzymać mocne i trwałe kości. Zawierają również związek zwany prebiotykiem. Dzięki niemu osoby spożywające te owoce, łatwiej wchłaniają wszelkiego rodzaju substancje odżywcze.

Słodki ziemniak 

Najlepsze w słodkich ziemniakach, poza beta-karotenem, jest to, że są wypełnione błonnikiem. Oznacza to, że mają łagodniejszy wpływ na poziom cukru we krwi twojego dziecka niż zwykłe ziemniaki. Zastąp zwykłe ziemniaki pieczonymi słodkimi ziemniakam lub zrób z nich frytki, a twoje dziecko na pewno je pokocha!

0
1845
0

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail
 

autoresponder system powered by FreshMail