Co jeść w ciąży – pierwsza połowa
Moment, w którym przyszła mama dowiaduje się, że jest w ciąży, to czas, by przyjrzeć się swojej diecie. Najlepiej początkowo zapisywać wszystkie spożywane posiłki czy przekąski, by w ten sposób łatwiej było znaleźć błędy żywieniowe i wprowadzić zmiany. Początek ciąży to czas, kiedy należy sięgać po świeże i naturalne produkty, a unikać rzeczy przetworzonych, z dużą ilością konserwantów, a także produktów nieświeżych. Warto także pamiętać, że w pierwszym trymestrze ciąży suplementacja witamin czy składników mineralnych jest niewskazana, gdyż ich nadmiar może okazać się szkodliwy dla płodu.
Co jeść w ciąży – druga połowa
Druga połowa ciąży to czas, kiedy dieta ulega zmianie. Rosnący płód ma bowiem coraz większe zapotrzebowanie na kolejne składniki odżywcze. Ważne jest przede wszystkim dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka, które jest podstawowym budulcem tkanek. To także czas, w którym zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne kobiety ciężarnej – wynosi ono wtedy około 3000 kcal.
Co jeść w ciąży – jakie produkty wybierać?
Dieta podczas ciąży powinna być bogata w pełnoziarniste pieczywo, makaron i brązowy ryż. To właśnie te produkty w dużej mierze będą źródłem węglowodanów oraz dostarczą witamin, błonnika i składników mineralnych. Kolejne bogate źródło węglowodanów, witamin czy błonnika to warzywa i owoce – należy sięgać po te świeże, najlepiej wybierając produkty sezonowe. Do ważnych źródeł żelaza, wapnia i białka należy mięso, ryby, jaja, orzechy, a także rośliny strączkowe i nabiał. Nie można zapomnieć także o tłuszczach roślinnych. Przyszła mama powinna natomiast ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, które w nadmiarze mogą powodować nadwagę.
Żelazo, wapń, witamina C
Żelazo to składnik niezbędny do budowy tkanek płodu, przede wszystkim czerwonych ciałek krwi. W przypadku spożywania produktów, które nie mają wystarczającej ilości tego pierwiastka, młodej mamie może grozić anemia. Warto więc sięgać po pożywienie bogate w żelazo takie jak chude czerwone mięso, jaja, fasola czy zielone warzywa – przede wszystkim szpinak i brokuły. Kolejnym ważnym pierwiastkiem podczas ciąży jest wapń, który służy do budowy kości u płodu. W przypadku, gdy dieta uboga jest w ten składnik, zęby i kości mamy osłabią się, gdyż dziecko będzie czerpać wapń z jej organizmu. Warto więc zadbać o odpowiednią ilość nabiału w diecie – wystarczy już szklanka mleka dziennie. Mleko można zastąpić również jogurtem, serami czy zielonymi warzywami albo fasolą. Podczas ciąży nie można też zapomnieć o witaminach. Jedną z najważniejszych jest witamina C. Organizm nie magazynuje jej, co oznacza, że konieczne jest wybieranie takich pokarmów, by dostarczyć sobie na co dzień odpowiednią ilość. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wzrostu tkanek płodu, a ponadto ułatwia wchłanianie ważnych składników odżywczych takich jak żelazo. Można ją znaleźć w owocach cytrusowych, ale także w zielonych warzywach liściastych czy pomidorach.
Zobacz jeszcze: