To, że w ciąży przybywa nam parę dodatkowych kilogramów, to normalne. Z tego tekstu dowiesz się zresztą ile dokładnie powinno ich być. Wiele z nas jednak martwi się, że przekroczy tę „dozwoloną” barierę wzrostu wagi. Ile faktycznie można przybrać w ciąży i co zrobić, żeby nie przekroczyć tej legalnej granicy? Wszystkie wątpliwości rozwiewa Katarzyna Gąsior, dietetyk kliniczny.
Sama waga dziecka, wód płodowych i łożyska to zaledwie około 5 kg. Dodatkowo, w ciąży nabieramy sporo wody, więc przyjmuje się, że zdrowo powinnyśmy przytyć od 8 do 12 kg, względem wagi początkowej sprzed ciąży.
Pamiętajmy, żeby jeść nie za dwoje a dla dwojga!
Wiele z nas myśli, że w czasie ciąży możemy jeść za dwoje i co popadnie. Nic bardziej mylnego. Zapotrzebowanie kaloryczne w pierwszym trymestrze jest prawie identyczne jak nasze codzienne zapotrzebowanie sprzed ciąży. W drugim trymestrze wzrasta zaledwie o 300 kcal, a w trzecim o 500 kcal, czyli o jeden dodatkowy i wartościowy posiłek.
Zbyt frywolna dieta może być także niebezpieczna
Zbyt duże folgowanie i pozwalanie sobie na wszystko, może szybko doprowadzić nie tylko do nadmiaru tkanki tłuszczowej, nadwagi w trakcie i po ciąży, ale i do cukrzycy ciążowej. Ta przypadłość nie tylko zagrozi nam, ale i naszemu dziecku. Źle prowadzona, nieleczona cukrzyca może doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu. Niezbędna jest wówczas zbilansowana dieta o niskim indeksie glikemicznym, najlepiej rozpisana przez dietetyka klinicznego.
Zobacz także: Dieta dla kobiet w ciąży
Pamiętaj!
Podczas ciąży każda z nas ma różne zachcianki – to normalne! Jednak tłumaczenie się – „mogę wszystko bo jestem w ciąży” i objadanie słodyczami, przysporzy nam jedynie kłopotów…
Aktywność fizyczna a ciąża
Pamiętajmy, ze jeśli nie mamy zagrożonej ciąży, to aktywność fizyczna jest wręcz wskazana. Spacery, rekreacyjny rower, basen czy fitness z pewnością pomoże utrzymać nam kondycję i dobre samopoczucie. Pamiętajmy jednak, że to tylko pod warunkiem, że nie mamy przeciwskazań od lekarza.
Czy podczas ciąży można być na diecie?
Podczas ciąży można być na diecie, nawet tej redukcyjnej ale tylko i wyłącznie pod opieką dietetyka. Nie odchudzajmy się w ciąży na własną ręką ponieważ jest to wyjątkowy stan, kiedy wzrasta nam zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin. Pod okiem dietetyka, nie tylko możemy nie przysporzyć sobie zbędnych kilogramów w ciąży, ale ochronić się przed wspomnianą cukrzycą ciążową.
Generalne zalecenia dla kobiet w ciąży
Zalecenia dla kobiet w ciąży, to przede wszystkim zbilansowana, zdrowa dieta, rozłożona na kilka posiłków o stałych porach. Powinna ona uwzględniać wszelkie współistniejące jednostki chorobowe oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów.
Pamiętaj!
W ciąży niezwykle ważne jest odpowiedni nawodnienie – na poziomie minimum 2 litrów wody dziennie.
Czego nie wolno jeść w ciąży?
W ciąży istnieją tzw produkty zakazane, których spożycie może być dla płodu niebezpieczne. Należą do nich m.in. surowe mięso, jaja, ryby, sery pleśniowe, wędzone ryby, grzyby trujące. Ponadto zbyt duża podaż cukru, alkohol w każdej postaci, nadmierna ilość kofeiny (kobieta w ciąży może wypić dwie słabe filiżanki kawy dziennie) oraz wszelkiego rodzaju ,,używki’. Należy wystrzegać się napojów energetyzujących, gazowanych oraz mocnych naparów ziołowych bez konsultacji z lekarzem.
Zobacz też: Fakty i mity na temat diety w ciąży
Zbilansowana dieta ułożona przez dietetyka zapewni nam komfort przez całą ciąże, odpowiednią wagę oraz zapobiegnie brakom niedoborów w diecie.
autor: Katarzyna Gąsior, dietetyk kliniczny