Oto nasze propozycje na ciekawe śniadania dla dzieci.
Bananowe placuszki
3 banany (im dojrzalsze, tym lepsze)
2 jajka
5 łyżek maślanki
niecała szklanka mąki krupczatki
Banany i jajka blendujemy, dodajemy maślankę i mąkę i ponownie miksujemy. Na rozgrzaną patelnię (najlepsza taka, która nie wymaga smarowania tłuszczem) łyżką nakładamy masę. Smażymy do momentu przyrumienienia się placuszków i przewracamy na drugą stronę.
Omlet kokosowy
2 jajka
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
odrobina soli
1 łyżka mąki
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mleka
niewielka ilość masła do podsmażenia
Białka oddzielamy od żółtek i razem z solą ubijamy z nich pianę. Żółtka i resztę składników dokładnie mieszamy a następnie delikatnie dodajemy do nich pianę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością masła i wylewamy na nią masę. Po przyrumienieniu się z jednej strony, przekładamy omlet na drugą. Gotowy omlet możemy podać z dowolnym dodatkiem np. konfiturą, świeżymi owocami .
Placki z serka waniliowego
1 serek waniliowy homogenizowany
2 jajka
150 g mąki
75 ml mleka
szczypta soli
olej lub masło klarowane do smażenia
Żółtka, serek, mleko i mąkę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z białek i soli ubijamy pianę i dodajemy do masy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz łyżką nakładamy masę i podsmażamy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę widelcem. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Owsianka na zimno z truskawkami
To śniadanie warto zrobić poprzedniego dnia wieczorem, by rano było gotowe do podania.
Pół szklanki płatków owsianych (górskich)
Pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Pół szklanki truskawek
Truskawki rozgniatamy lub blendujemy i mieszamy z jogurtem, miodem, dosypujemy płatki. Masa powinna mieć półgęstą konsystencję (przez najbliższe godziny jeszcze się zagęści, gdy płatki namiękną).
Owsianka z owocami
Pół szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
odrobina cynamonu,
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
owoce (maliny, jagody, starte jabłko – do wyboru)
Płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy w rondelku na małym ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy cynamon, miód, owoce.
Jajecznica z tostem
1 jajko
szczypta soli
1 tost
odrobina masła
Na małą patelnię z rozpuszczonym masłem wbijamy jajko, dodajemy sól. Mieszamy i smażymy aż jajko się zetnie. Podajemy z kromką ciepłego tosta.
Serek z biszkoptami
Twarożek
2 biszkopty
Twarożek najlepiej zrobić ze zsiadłego mleka lub kupić taki najbardziej naturalny. Do twarożku kruszymy biszkopty.
Kanapka z pastą jajeczną
1 jajko
5 dkg sera twarogowego lub śmietankowego
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
kromka pieczywa
Gotujemy jajko i po ostudzeniu obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokruszony ser i jogurt. Całość mieszamy i nakładamy na kromkę pieczywa.
Jajko zapiekane
1 jajko
szczypta soli
warzywo (np. pomidor, szczypiorek, papryka)
plasterek szynki
Warzywa i szynkę kroimy w małe kawałeczki. Wrzucamy do kokilki i zalewamy rozbełtanym jajkiem z dodatkiem soli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu, przekładamy jajko do innego naczynia (jeśli forma nie była silikonowa), by dziecko się nie poparzyło.
Zobacz jeszcze:
Zbilansowana dieta dla przedszkolaka
Szybkie i zdrowe przekąski dla dzieci
autor: iguana
foto: pixabay.com
To Ci się przyda!
„Co jedzą szczęśliwe bobasy?”
Książka jest napisana przez dr med. Izabelę Jastrzębską – lekarkę z 20 letnią praktyką, a także mamę 6 dzieci! Naprawdę ciężko o lepszego i bardziej profesjonalnego doradcę w dziedzinie rozszerzania diety.