Reklamaads-single

Ryby w diecie dziecka

Ryba od lat uważana jest za wartościowy posiłek i niezbędny element zdrowej diety. Jak to się jednak ma do informacji, że większość ryb zawiera rtęć? Czy ryba jest zdrowa dla dzieci? Jakie ryby podawać dzieciom do jedzenia a jakich unikać?

Reklamaads-single
Reklamaads-single

Ryby w diecie dziecka – zdrowy posiłek?

Bezsprzeczny jest fakt, że ryby to wartościowy pokarm. Rybie mięso zawiera m.in. białko o wysokiej przyswajalności, ale też nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i dużo składników mineralnych takich jak jod, fluor, selen, magnez czy wapń. Ryby powinny być zatem ważnym elementem diety każdego człowieka, bo jedzenie ryb zmniejsza ryzyko zapadania na wiele poważnych chorób, w tym nowotwór czy miażdżycę. Ryby to również wartościowy posiłek dla dzieci i powinny stanowić regularny pokarm już od 1. roku życia dziecka.

A jednak co i rusz słyszymy, że ryby poza wartościowymi składnikami, posiadają też pewne ilości rtęci, która z pewnością nie należy do zdrowych składników.Czy to oznacza, że należy zrezygnować z jedzenia ryb i podawania ich dzieciom? Wcale nie.

Ryby a rtęć

Prawda jest taka, że ryba rybie nierówna. Niektóre ryby rzeczywiście mają w sobie śladowe ilości rtęci, ale na tyle nieznaczne, że nie trzeba od razu eliminować ryb ze swojej diety, a jedynie ograniczyć ich spożycie. Kilka lat temu dwie największe amerykańskie agencje dot. żywienia i ochrony środowiska (FDA i EPA) przebadały ponad 60 różnych rodzajów ryb pod kątem ilości zawartej w nich rtęci.Rzeczywiście, większość ryb zawierała śladowe ilości rtęci i metylortęci – związków, które przy dużym stężeniu mogłyby działać szkodliwe na organizm ludzki, a w szczególności mózg. Najwięcej rtęci wykryto w rybach dużych i dojrzałych, najmniej w odmianach mniejszych.

Okazuje się, że najbardziej zanieczyszczoną rybą trafiającą na polskie stoły jest podobno makrela i miecznik, a w dalszej kolejności halibut. Inne ryby zawierają tak małe ilości rtęci, że ich jedzenie (nawet częste) nie wpływa szkodliwie na nasze zdrowie.

Jakie ryby są najzdrowsze?

Według naukowców najbezpieczniejsze do jedzenia są m.in. owoce morza takie jak krewetki, przegrzebki, ostrygi, małże ale też ryby takie jak: tilapia, sardynki czy łosoś.

Ryby w diecie dziecka – jak często podawać?

Dla korzyści zdrowotnych, ryby powinny pojawiać się w diecie każdego 2-3 razy w tygodniu. W przypadku dzieci powinny to być oczywiście mniejsze porcje niż u osób dorosłych, ale podawane z tą samą częstotliwością. I tak:

  • Dzieci do 6. roku życia powinny zjadać od 85 gramów do 140 gramów ryb tygodniowo,
  • Dzieci między 6 a 8. rokiem życia powinny zjadać od 115 gramów do 170 gramów ryb tygodniowo,
  • Dzieci powyżej 9. roku życia mogą zjadać od 225 gramów do 340 gramów ryb tygodniowo.

Powyższe dane dotyczą ryb kupowanych ze sprawdzonych źródeł

Jakie ryby podawać dzieciom częściej, a jakie rzadziej?

2-3 razy w tygodniu możemy podawać dzieciom ryby o najniższym stężeniu rtęci. Są to:

  • anchois,
  • ryba maślana,
  • zębacz,
  • flądra ,
  • morszczuk,
  • śledź,
  • okoń,
  • szczupak,
  • mintaj,
  • łosoś,
  • sardynka,
  • sola,
  • stynka,
  • tilapia,
  • pstrąg.

1 raz w tygodniu można podawać dziecku następujące ryby:

  • karp,
  • halibut,
  • żabnica,
  • makrela atlantycka.

Ryby, których spożywanie przez dzieci warto ograniczyć do minimum (np. raz w miesiącu) to:

  • makrela królewska,
  • tuńczyk,
  • merlin,
  • gardłosz,
  • włócznik,
  • rekin,
  • makrela królewska.

Ryby w puszce – czy podawać dzieciom?

Najpopularniejszą rybą spożywaną u nas z puszki jest tuńczyk. Ryba ta zaliczana jest do grupy ryb o wyższej zawartości rtęci. Jeśli twoje dziecko lubi tuńczyka, możesz nadal go podawać, ale pamiętając o bardzo małych ilościach. Dietetycy zalecają, by tuńczyka jadać nie częściej niż raz w miesiącu, więc w przypadku dzieci też warto trzymać się tej zasady.

Podsumowując – ryby są zdrowe i potrzebne w jadłospisie dziecka. Trzeba jednak rybne posiłki planować z rozsądkiem. Najlepszym sposobem żywienia jest podawanie dziecku różnorodnych ryb, a nie ciągle jeden rodzaj.

Zobacz jeszcze:

autor: Iguana
foto: pexels.com

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail
 

autoresponder system powered by FreshMail