Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego po prostu pyszne! Myślę, że wasze dzieciaki, tak jak moje, będą za nimi przepadać!
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych babeczek, wiedziałam że będą jeszcze na pewno dużo razy gościć na naszych domowych uroczystościach czy wypadach na miasto.
Przepis dostałam od kuzynki, a ta od kogoś z Wielkiej Brytani – jakby nie patrzeć ojczyzny muffinek i wszelkich cupcake’ów 🙂
Ale do rzeczy:
Jak zrobić ciasto na babeczki?
Potrzebne będą:
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka śmietany 18 proc./jogurtu/maślanki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
Potrzebne będą: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, płatki owsiane górskie.
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki ciasta. Na końcu dodajemy płatki owsiane w takiej ilości, żeby powstała kruszonka.
Jak przygotować ciasto:
Najpierw ubijamy na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wszystkie płynne składniki – śmietanę i olej. Mieszamy, aż się wszystko ze sobą połączy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy delikatnie, tylko do połączenia się składników, ciasto nie musi być gładkie, mogą być grudki. Na końcu, wedle uznania, dodajemy owoce – maliny, jagody, borówki, jabłka, banany, czekoladę,orzechy, kakao (ok. 2 łyżek) itd. W wersji zimowej zwykle robimy z jabłkiem i cynamonem. Po nałożeniu do papierowych papilotek (do ok. 3/4 wysokości) posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 25-30 min.
Smacznego!