Rozszerzanie diety i poznawanie przez dziecko nowych smaków, tylko pozornie mogą okazać się ciekawą przygodą. Początki bywają czasem bardziej skomplikowane niż nam się wydaje. Dziś na tapecie: awokado.
Zobacz także: Wprowadzenie do diety owoców – kiedy i jakie?
Zdania na temat tego od kiedy podawać awokado dziecku są podzielone – niektórzy wprowadzają je razem z innymi pojedyńczymi warzywani, inni dopiero około 10. miesiąca. Na pewno, jeśli chcemy przyrządzić posiłek dziecku z użyciem awokado, musimy wybrać bardzo dojrzały egzemplarz – poznamy go po tym, że będzie miękki i łatwo odejdzie od niego szypułka. Uważajmy jednak, by nie było ono znowu zbyt dojrzałe! Możemy też kupić nieco świeższe i poczekać aż „dojdzie” samo w domu.
Zobacz także: 7 rzeczy, które musisz mieć przy rozszerzaniu diety
Dlaczego warto dawać dzieciom awokado?
Prawdę mówiąc ciężko o bardziej wartościowe warzywo niż awokado. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, E (bardzo bogate źródło) PP, K i H, kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, potas, fosfor. (źródło: wikipedia).
Choć jego smak pozornie wydaje się bardzo neutralny – wykorzystywany jest przecież jako baza do wielu dań np. sosów, jak się okazuje dzieciom niekoniecznie od razu może przypaść do gustu 🙂
Uśmiałyśmy się wybornie oglądając ten filmik – te miny… 🙂
No to smacznego!
http://https://www.youtube.com/watch?v=tgjHlBgw7wI