-Reklama-

Cascara vs. kawa ziarnista: który napój wybrać? Porównanie smaków, aromatów i właściwości!

Kultura kawy specialty to nie tylko kawa ziarnista. Dzięki temu, że kawa przygotowywana jest z najwyższą starannością nawet produkty uboczne w obróbce kawy zaczęły zyskiwać na popularności. Jednym z takich produktów jest cascara, dość tajemniczo brzmiący, smakowity przysmak dla prawdziwych kawoszy.

-Reklama-

Czym jest cascara?

Czy to kawa? Czy to herbata? Nie! To cascara! Z hiszpańskiego oznacza po prostu skórkę i tym jest w istocie, skórką owoców kawowca, niegdyś uważaną wyłącznie za produkt uboczny w procesie przygotowania ziaren do wypału. Aby wydobyć z wisienki kawowca ziarno należy poddać je obróbce, a skórka i miąższ są suszone w tym procesie, tworząc charakterystyczne łupinki. Jeśli kawa jest dobrej jakości, to zaparzona cascara również będzie smakowała wyśmienicie. W Etiopii i Jemenie jest to bardzo popularny napój, do którego dodaje się różnych przypraw.

Właściwości cascary

Cascara jest pełna smaku, który podobnie jak w przypadku kawy zależy od regionu uprawy. Łupinki kawowca po zaparzeniu mają mocno owocowy, miodowy smak, aromat suszonych śliwek lub jabłek. Jest pełna antyoksydantów i co ciekawe, kofeiny, choć zawiera jej nie tak dużo jak kawa, bo około 10 mg na 100 ml.

Cascara świetnie sprawdza się jako cold brew czyli zaparzona na zimno przez kilka godzin. Będzie doskonałym napojem orzeźwiającym podczas gorących, letnich dni.

Właściwości kawy

Kawa ziarnista ma prozdrowotne właściwości, a pita regularnie i w umiarkowanych ilościach (do 400 mg kofeiny dziennie) może zapobiegać wielu współczesnym chorobom, dzięki zawartości antyoksydantów i mikroelementów. Jest ceniona przede wszystkim za swoje działanie pobudzające, a jej smak, w zależności od regionu, może być czekoladowo-orzechowy lub owocowo-kwiatowy, zazwyczaj z domieszką specyficznej kawowej goryczki. Kawa przelewowa zawiera najwięcej pobudzającej kofeiny, a espresso jest bazą do bardzo popularnych kaw mlecznych, jak latte czy flat white.

Co jest lepsze? Cascara czy kawa ziarnista?

Ciężko jest porównywać kawę z cascarą, bo każda z nich ma swoje zalety i specyficzne, cenne właściwości. Są to zupełnie różne napary, które łączy fakt pochodzenia z tej samej rośliny i zawartość kofeiny. Z całą pewnością cascara jest mniej popularna niż kawa ziarnista. Nie ma potrzeby wybierać, który z napojów jest lepszy od drugiego — oba mają swoje miejsce i czas. Dobrze jest być otwartym na nowe smaki i aromaty, dlatego na pewno warto spróbować cascary, która sprawdzi się naprawdę dobrze jako orzeźwiające, zimne cold brew w ciepłe dni oraz jako alternatywa dla herbaty owocowej, kiedy potrzebujemy dodatkowego pobudzenia. Kawa jest bardziej konwencjonalnym i codziennym napojem, który na stałe zagościł w naszej codzienności i trudno wyobrazić sobie sytuację, w której cascara miałaby ją zastąpić. Oba te napary z pewnością wzbogacą naszą dietę i rozpieszczą kubki smakowe. Kawa cascara, która zachwyca swoim smakiem, czeka na Was na Coffeedesk.pl!

Art. sponsorowany

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również