Poza produktami, których w ciąży należy się wystrzegać – zobacz TUTAJ, ciężarne mogą jeść niemal wszystko. Nie oznacza to bezkarnego i swobodnego folgowania sobie z fast foodami czy słodyczami, choć i na ciążowe zachcianki czasem trzeba znaleźć miejsce. Ważne jest to, by poza unikaniem szkodliwych i bardzo przetworzonych produktów spożywczych, w jadłospisie przyszłej mamy znalazły się poniższe rzeczy, które słyną z dobroczynnego działania na nasze zdrowie. To o wiele lepsze niż czerpanie minerałów czy witamin ze sztucznych suplementów diety.
Co jeść w ciąży?
Awokado
Nie dość, że to pyszny owoc, to również bardzo bogaty w składniki odżywcze. To ogromne źródło kwasu foliowego, potasu, witaminy C i witaminy B6, czyli tego, co dziecku jest do rozwoju ogromnie potrzebne. Witamina B6 ma również działanie hamujące poranne mdłości. Mimo dobroczynności awokado, warto dozować sobie jego jedzenie, bo to owoc bardzo kaloryczny.
Brokuły
Brokuły mają wiele witamin – głównie witaminę C i witaminę A. Oprócz witamin dużo w nich wapnia i kwasu foliowego, czyli składników niezbędnych w diecie ciężarnej. Poza tym to warzywo o działaniu antynowotworowym.
Jajka
To przede wszystkim źródło białka, ale również kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 mają ogromny wpływ na rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka.
Soczewica
To kolejne bogactwo najważniejszych dla rozwoju dziecka składników. Soczewica zawiera kwas foliowy, witaminę B6, duże ilości żelaza i białka. Niedawne badania wykazały, że soczewica pozwala również regulować ciśnienie krwi.
Orzechy
Choć zakazane podczas karmienia piersią, w ciąży są niezbędnym elementem diety przyszłej mamy. Orzeczy zawierają dużo składników mineralnych takich jak: miedź, magnez, mangan, selen, cynk, potas, wapń a także witaminę E.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to zdrowe źródło energii. Poza tym to doskonały przeciwutleniacz i składnik o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, antybakteryjnym i antynowotworowym. Najlepsza ochrona dla zdrowia.
Szpinak
Kolejne zielone i zdrowe warzywo. Dużo w nim kwasu foliowego, wapnia i witaminy A. Szpinak utrzymuje prawidłowy poziom witaminy A w osoczu.
Jogurt
Tego produktu też nie powinno zabraknąć. Przede wszystkim to źródło wapnia, ale o wiele zdrowsze od zwykłego mleka. Jogurt zawiera również białko i kwas foliowy a jego mocną stroną są probiotyki, czyli dobre bakterie które wspierają prawidłową pracę układu trawiennego. Udowodniono, że jedzenie jogurtu w ciąży może zapobiegać cukrzycy typu II.
Figi
Nie są być może popularnym produktem na polskich stołach, ale za to warto po nie sięgać. Figi są bogate w błonnik i wapń. Chronią kości i wspierają układ trawienny. Posiadają również witaminę K oraz żelazo, które chroni przyszłe mamy przed niedokrwistością.
Fasola
To warzywo bardzo niedoceniane, szczególnie w ciąży, gdy kobieta boi się nasilenia wzdęć. Umiarkowane jedzenie fasoli ma jednak więcej zalet niż wad. To prawdziwe bogactwo fosforu, wapnia, potasu, żelaza, kwasu foliowego i cynku. W ciąży najlepiej jadać fasolę czerwoną, czarną, pinto lub mung.
To ci się przyda!
TRIMiD to JEDYNA seria suplementów diety przeznaczona dla kobiet w ciąży, której skład został opracowany przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka. Produkt został dopasowany zarówno do potrzeb przyszłej mamy jak i jej rozwijającego się dziecka w poszczególnych trymestrach ciąży. To innowacyjne podejście do suplementacji kobiet w tym szczególnym okresie, które zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę powinny jedynie uzupełniać suplementami cechującymi się najwyższą jakością składników. Więcej informacji znajdziesz na: trimid.pl
Zobacz jeszcze:
Palenie w ciąży – czy zawsze szkodzi?
Jaka waga w ciąży jest optymalna?