Pierwsze zupki dla niemowląt – przepisy
Zupka marchewkowa
- marchew
- ziemniak
- pół łyżeczki oliwy z oliwek na mały garnuszek
- woda (najlepsza źródlana)
Pokrojone w kostkę warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości wody (tak by przykryła warzywa w garnku) i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy oliwę, a następnie wszystko blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dodajmy trochę przegotowanej wody.
Zupka jarzynowa
- marchewkowa
- ziemniak
- pietruszka
- pół łyżeczki oliwy z oliwek na mały garnuszek
- woda (najlepsza źródlana)
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa wrzucamy do wrzątku (woda powinna przykrywać warzywa). Gotujemy aż do uzyskania miękkości warzyw i następnie dodajemy oliwę. Na koniec wszystko blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Zupa dyniowa
- kawałek dyni
- marchew
- pietruszka
- ziemniak
- pół łyżeczki oliwy z oliwek (na mały garnuszek)
- woda (najlepsza źródlana)
Obrane i pokrjone w kostkę warzywa wrzucamy do wrzątku. Wody powinno być tyle, by przykrywała warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości, a następnie dodajemy oliwę. Całość blendujemy.Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Zupka brokułowa / kalafiorowa (opcjonalnie)
- marchew
- ziemniak
- pietruszka
- brokuły lub kalafior
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (na mały garnuszek zupy)
- woda (najlepsza źródlana)
Obrane i pokrojone (poza brokułami) warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 minut. Dopiero po tym czasie dorzucamy podzielone na różyczki brokuły i całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na samym końcu dodajemy oliwę i wszystko blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Zupka szpinakowa
- marchew
- ziemniak
- pietruszka
- 2 łyżki szpinaku
- woda (najlepiej źródlana)
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa (poza szpinakiem) wrzucamy do wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, a następnie dodajemy szpinak i oliwę z oliwek. Całość zagotowujemy i blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Zupka dyniowo-batatowa
- marchewkowa
- kawałek dyni
- batat
- pół łyżeczki oliwy z oliwek,
- woda (najlepiej źródlana)
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa gotujemy w wodzie (tak, by woda zakrywała warzywa) do miękkości. Na koniec dodajemy oliwę i całość blendujemy. Jeśli zupka będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody.
Jeśli dziecko przeszło już ekspozycję na gluten, do zupek możemy dodać np. łyżkę kaszy manny, kaszy jęczmiennej lub kuskus.
Zobacz jeszcze:
Rozszerzanie diety – jadłospisy dla dzieci
To Ci się przyda!
„Co jedzą szczęśliwe bobasy?”
Książka jest napisana przez dr med. Izabelę Jastrzębską – lekarkę z 20 letnią praktyką, a także mamę 6 dzieci! Naprawdę ciężko o lepszego i bardziej profesjonalnego doradcę w dziedzinie rozszerzania diety.