-Reklama-

Czy dzieci mogą jeść potrawy z grilla? Przepisy od dietetyka

O tej porze roku wszyscy zajadamy się potrawami z grilla. Czy dzieci mogą jeść razem z nami? O tym, czy grillowane dania są zdrowe dla naszych pociech opowiada Aleksandra Kilen-Zasieczna, Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka – właścicielka poradni dietetycznej JeszFresh.

-Reklama-

O tej porze roku wszyscy zajadamy się potrawami z grilla. Czy dzieci mogą jeść razem z nami? O tym, czy grillowane dania są zdrowe dla naszych pociech opowiada Aleksandra Kilen-Zasieczna, Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka – właścicielka poradni dietetycznej JeszFresh.

Jedni mówią, że jedzenie z grilla jest zdrowe, inni że absolutnie nie! Gdzie leży prawda?

Grillowanie jest powszechną metodą przygotowywania posiłków, zwłaszcza latem podczas urlopu czy w weekendy. Niestety, obróbka cieplna żywności nad rozżarzonym węglem powoduje powstawanie toksycznych, rakotwórczych związków dla naszego organizmu. Można ustrzec się przed tym zjawiskiem pod warunkiem prawidłowego przyrządzania potraw z grilla oraz wyboru zdrowszych produktów.

·         Najlepiej grillować na tackach specjalnie do tego celu przeznaczonych, dzięki temu tłuszcz obecny w grillowanych produktach nie będzie skapywał na węgiel, co skutkuje powstawaniem toksycznych związków.

·         Jeśli grillujemy bez użycia tacek, produkty takie jak mięso, ryby i sery powinniśmy układać nad rozżarzonym węglem – nigdy bezpośrednio nad ogniem.

·         Im dalej od ognia układamy produkty, tym zdrowiej.

·         Najlepiej wybierać chude mięsa bez skóry i ryby, warzywa i owoce.

·         Zawsze po zakończeniu grillowania należy dokładnie wyczyścić grill.

 Od kiedy możemy dać dziecku coś z grilla i co?

Delikatne potrawy z grilla można podać dzieciom już w 2. roku życia pod warunkiem, że zastosujemy się do wszystkich zasad „zdrowego” przyrządzenia i wybierzemy odpowiednie produkty.

Jak powinny być przygotowane potrawy z rusztu dla dzieci?

Jeżeli chcemy podać naszym małym pociechom potrawę z grilla, to należy pamiętać o: nie używaniu chemicznych rozpałek, odległości jedzenia od węgla, grillowaniu mięsa i ryb w aluminiowej folii lub na tackach aby uniknąć skapywania tłuszczu.

Dla dziecka najlepiej wybierać chude mięso: pierś indyka, kurczaka (bez skóry!) ryby (z wyjątkiem miecznika, makreli, mięsa rekina) lub warzywa takie jak cukinia, marchewka, ziemniak, pomidor, bakłażan, papryka, kalafior, brokuł. Potrawy na grilla dla dzieci powinny zawierać mało soli, powinny być pozbawione tłustych marynat. Warto natomiast dodawać do nich świeże, aromatyczne zioła. Należy uważać, aby nie grillować potraw zbyt długo, produkty powinny pozostać kruche, jędrne i apetyczne.

 Czy warto podpiekać na grillu także pieczywo?

Opiekanie pieczywa na grillu poprawia jego smaku i nadaje chrupkości. Można je skropić odrobina oliwy i dodać świeże zioła oraz czosnek. Pieczywo należy grillować bardzo krótko, aby się nie zwęgliło, ponieważ wtedy nie jest już ani smaczne, ani zdrowe.

 PRZEPISY NA GRILLA

MŁODE ZIEMNIACZKI Z GRILLA

(około 4-5 dziecięcych porcji)

•       1 kg młodych, małych ziemniaków równej wielkości

•       2 ząbki czosnku

•       2 łyżki oliwy

•       pół łyżeczki oregano

•       pół łyżeczki bazylii

•       pół łyżeczki rozmarynu

•       sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie umyj (wyszoruj), krótko obgotuj w wodzie i odcedź.
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, zioła, sól i pieprz.

Ziemniaczki nabij na patyki do szaszłyków po kilka sztuk na jednym.
Ziemniaczane szaszłyki ułóż na tackach do grillowania i polej oliwa z czosnkiem i ziołami.

Ziemniaki grilluj nad rozgrzanym grillem około 30 min aż będą miękkie, w międzyczasie obracaj i smaruj pozostałą oliwą.

KOLOROWE SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM

(2 dziecięce porcje)

•                     120g piersi z kurczaka

•                     tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka

•                     pół małej cukinii

•                     pół papryki czerwonej

•                     6 szt pomidorków cherry

•                     plaster świeżego ananasa

•                     łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsypać pierś ziołami i odstawić na chwilę. Warzywa umyć i wraz z ananasem pokroić w plasterki/kawałki. Na patyki do szaszłyków nabijać na przemian mięso i ananasa, warzywa. Szaszłyki ułożyć na tackach do grillowania, skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami. Grillować około 20 min.

RYBKA Z GRILLA Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

•                     100-120g filetu z ryby (dorsz, mintaj, łosoś, pstrąg)

•                     szczypta soli i pieprzu

•                     tymianek

•                     świeży koperek posiekany

•                     1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
Filet z ryby omyć, osuszyć i posypać solą, pieprzem, koperkiem i tymiankiem.
Filet ułożyć na folii aluminiowej i skropić sokiem z polówki pomarańczy. Folie zawinąć i ułożyć na rozgrzanym grill. Grillować około 20 min.

CUKINIA Z GRILLA

•                     1/2 małej cukinii

•                     50g sera mozzarella

•                     szczypta soli, pieprzu

•                     zioła prowansalskie lub inne ulubione

Przygotowanie:

Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na paski. Tak przygotowane plastry ułożyć na tacce do grillowania, posypać ziołami/przyprawami i ułożyć cienkie plasterki sera mozzarella. Grillować około 10 min.

Aleksandra-Kilen-Zasieczna

Aleksandra Kilen-Zasieczna

Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka – właścicielka poradni dietetycznej JeszFresh

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, na kierunkach: Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Autorka licznych publikacji z zakresu zdrowego stylu życia. Specjalistka na wielu kluczowych portalach internetowych w dziedzinie dietetyki, zdrowego żywienia, żywienia w chorobach. Promotorka prawidłowego odżywiania, która za cel stawia sobie zmianę nawyków żywieniowych swoich pacjentów.

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również