Reklamaads-single

Chleb orkiszowy na zakwasie

O pradawnym gatunku zboża, jakim jest orkisz, mówi się w ostatnim czasie coraz więcej. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości. Warto więc do swojej diety wprowadzić produkty bazujące na orkiszu - na przykład pieczywo. Chleb orkiszowy jest niezwykle smaczny, a do tego pozytywnie wpływa na nasz organizm, zwłaszcza jeśli robi się go w zaciszu swojej kuchni według tradycyjnej receptury.

Reklamaads-single
Reklamaads-single

Orkisz – prozdrowotne właściwości

Orkisz jest bogaty w bioaktywne związki, które na przykład obniżają cholesterol czy cukier we krwi, a także wspomagają odchudzanie oraz regulują pracę jelit. Poza tym orkisz jest niezmodyfikowaną odmianą pszenicy, a dzięki swojej grubej łupinie jest dobrze chroniona przed zanieczyszczeniami atmosferycznymi, skażeniem oraz promieniowaniem radioaktywnym. W związku z czym jest produktem zdrowy wyróżniającym się na tle mocno scheminizowanej żywności zalewającej nasz rynek.

Chleb orkiszowy – najlepszy na zakwasie

Dawniej do produkcji chleba używano naturalnego zakwasu, a nie jak dzisiaj droższy. Pod wpływem kwasu mlekowego zawartego w zakwasie uwalniane są cenne mikro- i makroelementy i zwiększa się ich biodostępność, a więc lepiej są wchłaniane, poprawiają w ten sposób florę bakteryjną jelit. Chleb orkiszowy na zakwasie dba o nasze dobre samopoczucie i zdrowie, dlatego warto wprowadzić go do swojego menu.

Domowy chleb orkiszowy na zakwasie – prosty przepis

Pieczenie chleba według tradycyjnej receptury nie należy do trudnych i wymagających specjalnych umiejętności. Wystarczą dobre chęci. Do wypieku chleba orkiszowego na zakwasie potrzebne będą następujące składniki:

  • zakwas;
  • mąka orkiszowa – biała i z pełnego przemiału;
  • woda;
  • sól kamienna;
  • masło klarowane.

Przepis na zakwas –

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 600 ml wody.

Zakwas należy przygotować 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Należy w słoiku dobrze wymieszać 200 g mąki z 200 ml letniej wody, przykryć gazą i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień do innego naczynia trzeba wziąć 1/4 mikstury (100 g), dodać do niej 100 g mąki i 100 ml wody oraz znowu odstawić na 24 godziny. Czynność tą należy powtarzać przez kolejne 3 dni. W ten sposób powstaje zakwas, który odświeżany podczas pieczenia kolejnego chleba będzie służył przez lata.

Przepis na chleb (2 keksówki) –

Składniki na zaczyn:

  • 480 g mąki orkiszowej (białej i pełnoziarnistej – proporcje wg uznania), – 50-80 g zakwasu,
  • 400 g ciepłej wody.

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 7-12 godzin. Do powstałego zaczynu dodajemy później:

  • 710 g mąki orkiszowej;
  • łyżkę soli kamiennej;
  • 530 ml ciepłej wody.

Ciasto chlebowe należy przełożyć do 2 keksówek (wcześniej posmarowanych masłem klarowanym) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) na ok. 4-5 godzin. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podczas pieczenia warto wstawić do piekarnika również naczynie żaroodporne z wrzątkiem by chleb miał chrupiąca skórkę.

Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy. hildegarda.edu.pl