Orkisz – prozdrowotne właściwości
Orkisz jest bogaty w bioaktywne związki, które na przykład obniżają cholesterol czy cukier we krwi, a także wspomagają odchudzanie oraz regulują pracę jelit. Poza tym orkisz jest niezmodyfikowaną odmianą pszenicy, a dzięki swojej grubej łupinie jest dobrze chroniona przed zanieczyszczeniami atmosferycznymi, skażeniem oraz promieniowaniem radioaktywnym. W związku z czym jest produktem zdrowy wyróżniającym się na tle mocno scheminizowanej żywności zalewającej nasz rynek.
Chleb orkiszowy – najlepszy na zakwasie
Dawniej do produkcji chleba używano naturalnego zakwasu, a nie jak dzisiaj droższy. Pod wpływem kwasu mlekowego zawartego w zakwasie uwalniane są cenne mikro- i makroelementy i zwiększa się ich biodostępność, a więc lepiej są wchłaniane, poprawiają w ten sposób florę bakteryjną jelit. Chleb orkiszowy na zakwasie dba o nasze dobre samopoczucie i zdrowie, dlatego warto wprowadzić go do swojego menu.
Domowy chleb orkiszowy na zakwasie – prosty przepis
Pieczenie chleba według tradycyjnej receptury nie należy do trudnych i wymagających specjalnych umiejętności. Wystarczą dobre chęci. Do wypieku chleba orkiszowego na zakwasie potrzebne będą następujące składniki:
- zakwas;
- mąka orkiszowa – biała i z pełnego przemiału;
- woda;
- sól kamienna;
- masło klarowane.
Przepis na zakwas –
Składniki:
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 600 ml wody.
Zakwas należy przygotować 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Należy w słoiku dobrze wymieszać 200 g mąki z 200 ml letniej wody, przykryć gazą i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień do innego naczynia trzeba wziąć 1/4 mikstury (100 g), dodać do niej 100 g mąki i 100 ml wody oraz znowu odstawić na 24 godziny. Czynność tą należy powtarzać przez kolejne 3 dni. W ten sposób powstaje zakwas, który odświeżany podczas pieczenia kolejnego chleba będzie służył przez lata.
Przepis na chleb (2 keksówki) –
Składniki na zaczyn:
- 480 g mąki orkiszowej (białej i pełnoziarnistej – proporcje wg uznania), – 50-80 g zakwasu,
- 400 g ciepłej wody.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 7-12 godzin. Do powstałego zaczynu dodajemy później:
- 710 g mąki orkiszowej;
- łyżkę soli kamiennej;
- 530 ml ciepłej wody.
Ciasto chlebowe należy przełożyć do 2 keksówek (wcześniej posmarowanych masłem klarowanym) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) na ok. 4-5 godzin. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podczas pieczenia warto wstawić do piekarnika również naczynie żaroodporne z wrzątkiem by chleb miał chrupiąca skórkę.