Słodkie przekąski to coś, za czym przepadają nie tylko maluchy, ale także i dorośli – doskonałym przykładem mogą być np. biszkopty Andante. Do przygotowania pysznego rodzinnego podwieczorku, wystarczą proste składniki oraz odrobina fantazji, a już w kilka chwil wyczarujesz danie, które pokochają wszyscy domownicy. Jak zaserwować posiłek, by nie tylko świetnie smakował, ale także atrakcyjnie się prezentował?
Podwieczorek – ważny posiłek
Wielu z nas pamięta podwieczorki z przedszkola, kiedy to panie kucharki zazwyczaj podawały proste i przez to bardzo smaczne potrawy, np. bułeczki drożdżowe z nadzieniem, wafelki, budyń czy kisiel z dodatkiem dżemu lub aktualnie dostępnych owoców. W domowym zaciszu przygotowaniem tej słodkiej przekąski zajmowały się zazwyczaj mamy lub babcie. Obecnie podwieczorek wciąż jest ważnym posiłkiem uzupełniającym, serwowanym zwykle pomiędzy obiadem a kolacją. W jego roli doskonale sprawdzą się gotowe przysmaki o prostym składzie, np. biszkopty Andante lub lekkie i dodające energii przekąski. Aby je przygotować, możemy sięgnąć po sezonowe produkty –latem świetnym podwieczorkiem jest lekki koktajl owocowy, kisiel albo domowy jogurt, z kolei w chłodniejsze dni chętniej przygotowujemy rodzinie coś na ciepło, np. placuszki, budyń czy słodkie ciasto drożdżowe.
Sprawdzone sposoby na pyszny podwieczorek
Jaki podwieczorek najbardziej zachęci bliskich do wspólnego posiłku przy stole? Nie tylko najmłodsi zwracają uwagę na aspekty wizualne serwowanych przekąsek – w końcu nic tak nie zachęca do spróbowania, jak danie pełne kolorów oraz soczystych i różnorodnych dodatków. Przygotowując podwieczorek, zwłaszcza dla dzieci, warto postawić na proste, ale pełne smaku składniki. Wiele maluchów uwielbia budynie i lekkie musy, dlatego też warto przygotować dla nich coś opartego na mlecznych produktach. Aby posiłek był urozmaicony i zachęcał swoim kolorowym wyglądem do spróbowania, można serwować go w wysokich szklankach lub pucharkach, gdzie będzie widać poszczególne warstwy.
Domowe przysmaki to także apetyczne przekładańce. Świetną bazą tego rodzaju deserów są biszkopty, zwłaszcza o niewielkich rozmiarach, np. Andante mini. Takie biszkopciki w wersji mini łatwo będzie ułożyć na dnie naczynia, a potem przekładać ulubionymi owocami, budyniem lub kremem oraz gęstym sosem, np. toffi czy czekoladowym. Wierzch pysznego deseru warto ozdobić np. kakao. Inny pomysł na podwieczorek, który warto wziąć pod uwagę to zaserwowanie apetycznych przysmaków w sposób, jaki znamy np. z podawania deski serów. Biszkopciki, owoce, smakowite musy lub domowe konfitury możemy rozłożyć na stole tak, aby każdy z domowników mógł sięgnąć po te przekąski, które lubi najbardziej, tworząc z wybranych smaków własną kompozycję.
Jak wybierać produkty na rodzinny podwieczorek?
Jeśli chodzi o zaplanowanie podwieczorkowego menu, możliwości jest naprawdę wiele. O tej porze dnia maluchy najchętniej sięgają po drożdżówki, wafelki lub biszkopty. Wybierając w sklepie przekąski, warto zwracać uwagę na ich skład – im mniej złożony jest, tym lepiej dla naszych pociech. Mąka, jajka oraz cukier – tylko tyle wystarczy, by upiec pyszne i pożywne ciasteczka, np. biszkopty Andante mini, które nie tylko są świetną, samodzielną przekąską, ale również doskonałą bazą deserów. Brak zbędnych dodatków w postaci barwników i spulchniaczy sprawia, że biszkopty mogą być świetnym składnikiem rodzinnych podwieczorków, którymi będą się mogli cieszyć zarówno starsi, jak i najmłodsi domownicy. Z kolei biszkopty o tradycyjnym kształcie, jak Andante Lady Fingers, mogą być doskonałą bazą serników na zimno, ptasiego mleczka lub deserów na bazie serka mascarpone z dodatkiem galaretki oraz ulubionych owoców. Sprawdzą się oczywiście również jako smakowita i chrupiąca samodzielna przekąska.
Przygotowanie podwieczorku dla całej rodziny nie musi być wyzwaniem. Wykorzystując wymienione wyżej pomysły mamy szanse zaskoczyć domowników wyjątkowymi przysmakami, które umilą nam wspólnie spędzany czas!
wpis sponsorowany