-Reklama-

Kiszonki – przepis na zdrowie i dobre samopoczucie w nowym roku

-Reklama-

Nowy rok często witamy z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi, które na szczęście szybko mijają. Wiele osób uważa, że jednym z niezawodnych sposobów na wzmocnienie organizmu po całonocnej zabawie jest sok z kiszonych warzyw. To bardzo dobry trop. Dlaczego warto zacząć rok z kiszonkami i dlaczego powinny towarzyszyć nam codziennie?

Kiszonki to absolutnie pozycja obowiązkowa w naszych zimowych jadłospisach. Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają florę bakteryjną oraz trawienie, ponieważ produkty kiszone to naturalne probiotyki. Wg ostatnich badań Kantar 48% badanych Polaków kojarzy kiszonki, takie jak kapusta czy ogórki, z budowaniem odporności organizmu, a 36% badanych deklaruje, że przygotowuje je samodzielnie.

Są bogate w witaminy A, C, E i K. Kiszonki są niskokaloryczne, a zawarty w nich kwas mlekowy pomaga w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Oczywiście, na polskich stołach królują ogórki i kapusta kiszona. Jednak w ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. kiszone buraki, różyczki kalafiora, pieczarki, rzodkiewki, pomidory, marchew oraz brukselki. Kiszonki możemy robić w domu lub kupować gotowe, oczywiście wybierając te z najlepszych (czyli polskich) warzyw. Pamiętajmy również, aby zwrócić uwagę na naturalny skład kupowanego produktu.

-Reklama-
Podróż i spacer z dzieckiem - sprawdź opinie

„Wyniki badań postrzegania warzyw i owoców w kontekście budowania odporności są bardzo budujące. Ludzie zauważają rolę warzyw i owoców. Dotyczy to nie tylko warzyw surowych, ale także kiszonek, czyli przetworzonych. Ludzie nie tylko uważają je za dobre, ale kojarzą z odpornością. To ogromny sukces” – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków, „Z kaloriami na pieńku”.

Wsparcie odporności w okresie infekcji i nie tylko

Kiszonki to prawdziwe bomby witaminowe. Dość powiedzieć, że łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny. A to dopiero początek jej dobroczynnego wpływu na odporność. Warzywa poddane fermentacji zawierają bakterie probiotyczne, które osłabiają patogeny, wywołujące wiele schorzeń. Spożywanie kiszonek korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Wzmacniając barierę ochronną pomagamy organizmowi walczyć z infekcjami.  

„Jesienią i zimą bardziej dbamy o swoją odporność. Dobrze, że jest ona kojarzona nie z produktem syntetycznym typu suplement z witaminą C, ale z warzywem. Dynia, brokuł, kalafior, rzodkiewka – mamy je w zasięgu ręki. Mamy pomidory, ogórki, kapustę i paprykę. Jabłka, gruszki, śliwki, owoce jagodowe, ich przetwory i mrożonki. Jedząc je nie powinniśmy mieć poczucia, że tylko zaspokajamy głód, ale też, że dostarczamy wartości odżywczej” – podsumowuje dietetyk. 

Pomoc w trawieniu i odchudzaniu

Kiszonki charakteryzują się niską kalorycznością, zawierają dużo błonnika, który daje nam poczucie sytości. Kiszonki wspomagają prace jelit i pomagają walczyć z zaparciami. Jednorazowa porcja kiszonek, którą przeciętnie zjadamy to maksymalnie kilkadziesiąt kcal. Spożywanie kiszonych warzyw zwiększa produkcję enzymów trawiennych i wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie. Przed posiłkiem, szczególnie obfitym, warto zjeść nieco kiszonych warzyw, lub wypić sok z ogórków lub kapusty. 

Kiszonki to prawdziwe superfoods

Najlepsze w kiszonych warzywach jest to, że nie tylko są zdrowe, ale również świetnie smakują. Pasują do wszystkiego, a możliwości kulinarne z ich zastosowaniem są nieograniczone. Kiszone warzywa to doskonały sposób na włączenie większej ilości warzyw do diety. Zdaniem dietetyków warzywa powinny stanowić połowę każdego z naszych posiłków. W okresie zimowym, gdy wybór krajowych warzyw jest mniejszy, kiszone warzywa doskonale uzupełnią te braki. Zaletą kiszonek jest również niska cena i ogólna dostępność. Bardzo łatwo robić je samemu, a kto zacznie, zwykle kisi warzywa bez przerwy. Naprawdę warto spróbować.

PAP

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
-Reklama-

Musisz przeczytać

Testuj masło DERMEDIC baby – mamy polecają mamom!

Wiemy, że uwielbicie testowania! Dlatego też wspólnie z marką DERMEDIC zapraszamy Was do udziału w akcji, w...

Mamy przetestowały Zimowy krem do zadań specjalnych. Te opinie trzeba przeczytać!

Zimowy krem do zadań specjalnych MomMe Cosmetics zachwycił nas tak bardzo, że postanowiłyśmy podzielić się tym odkryciem z naszymi czytelniczkami. Zaprosiliśmy mamy...

Wybieramy LAKTATOR – na co zwrócić uwagę?

Laktator (inaczej odciągacz pokarmu) to urządzenie pozwalające na odciąganie pokarmu karmiącej kobiecie. Niektóre z nich, dzięki obecnym w zestawie pojemnikom, umożliwiają także...

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

191,405FaniLubię
9,148ObserwującyObserwuj
408ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również

Problematyczny trzeci migdał u dzieci – objawy, diagnoza, leczenie

Trzeci migdał u dzieci naturalnie powiększa się podczas infekcji. Jeżeli jednak obrzęk się utrzymuje – daje nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne objawy. Jakie...

WYGRAJ WYPRAWKĘ dla dziecka i zadbaj o jego przyszłość!

Kompletując wyprawkę dla dziecka, rodzice bardzo często na pierwszym miejscu stawiają bezpieczeństwo. Kupujemy bezpieczne foteliki, wózki, łóżeczka... A co z zabezpieczeniem zdrowia...

Testuj masło DERMEDIC baby – mamy polecają mamom!

Wiemy, że uwielbicie testowania! Dlatego też wspólnie z marką DERMEDIC zapraszamy Was do udziału w akcji, w...

Pokój dziecięcy małpi gaj, dzięki drabince Małpiszon

Choć dopiero pokój naszego syna w stylu prawdziwej dżungli nabiera kształtu, już teraz pojawił się w nim bardzo istotny element - drabinka...

Nowe wnioski 500+. Nie zapomnij złożyć!

Jeśli składaliście wnioski 500+ w 2021 roku, ich ważność upływa 31. maja. Nowe wnioski 500+, które umożliwią Wam dalsze korzystanie ze świadczeń...