Wprowadzanie do diety dziecka glutenu budzi u rodziców wiele obaw. A wystarczy pilnować kilku zasad. Zobacz, co radzi pediatra.
Wczesne wprowadzanie glutenu ma na celu zapobieganie wystąpieniu w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii.
Glutenem nazywamy niektóre białka roślinne, występujące w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Jak wprowadzać gluten?
Wprowadzanie produktów glutenowych do jadłospisu należy podzielić na etapy.
I etap – ekspozycja, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach. Etap ten powinien trwać 2 miesiące, niezależnie od sposobu karmienia.
W przypadku dzieci karmionych piersią w 5. miesiącu można podać pierwsze produkt zawierający gluten w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.
W przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym, w 6. miesiącu można wprowadzać pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.
Należy podawać JEDEN posiłek z dodatkiem produktu glutenowego w ciągu dnia.
2-3 gramy produktu glutenowego to np. 2 łyżeczki do herbaty bezmlecznej kaszki manny.