Reklamaads-single

Jak wspierać organizm dziecka w walce z infekcjami?

Jesień na dobre zadomowiła się u nas. Chłodne poranki, więcej deszczowych dni, powrót do przedszkoli i szkół - to wszystko sprawia, że układ odpornościowy naszych dzieci zaczyna pracować ze zdwojoną siłą! Podpowiadamy, jak wspierać organizm dziecka w tej wyjątkowo trudnej walce!

Reklamaads-single
Reklamaads-single

Jedną z najistotniejszych rzeczy we wzmacnianiu odporności jest jak najczęstsze przebywanie dzieci na świeżym powietrzu, czyli tzw. hartowanie. Dzięki regularnej aktywności fizycznej, wzmacnia się nasz układ krwionośny, mięśniowy i przede wszystkim odpornościowy. Organizm najzwyczajniej w świecie przyzwyczaja do zmiennych warunków pogodowych, przez co staje się odporniejszy i silniejszy. 

Nie ma złej pogody!

Nawet więc, jeśli pogoda nie do końca dopisuje, warto spędzać jak najwięcej czasu aktywnie, na zewnątrz. Oczywiście niezmiernie ważny jest w takim przypadku odpowiedni strój – dobrany do pogody. W myśl zasady – nie ma złej pogody, są tylko źle ubrane dzieci – powinniśmy dbać, o odpowiednie ubranie malucha. Pamiętajmy, że oznacza to również to, że dziecko nie powinno być przegrzewane! O tej, przejściowej porze roku, może to być trudne – poranki bywają chłodne, popołudnia nieco cieplejsze, a wieczory już naprawdę bardzo orzeźwiające. Dlatego idealną metodą na strój odpowiedni do pogody jest ubieranie na tzw. cebulkę, czyli metodę kilku warstw, które możemy odpowiednio zdejmować lub dokładać, dostosowując do zmieniającej się aury. 

Rozgrzanie to podstawa

Nie zawsze jednak uda się dopasować strój do pogody, dlatego po nieco chłodniejszym spacerze, niezwykle ważne jest szybkie wyrównanie temperatury. Przemarznięty organizm trzeba jak najszybciej rozgrzać! Zatem, kiedy wracamy ze spaceru w chłodny dzień, warto po powrocie solidnie się rozgrzać, bo jak wiemy przemarznięcie – szczególnie stóp, zwiastuje szybkie przeziębienie. W okresie jesienno-zimowym idealnie sprawdzą się herbatki np. z dodatkiem czarnego bzu, który działa nie tylko rozgrzewająco, ale także przeciwzapalnie. 

Natura wie, jak dbać o nasze zdrowie! 

Świeże powietrze to wielki sprzymierzeńca w walce z kształtowaniem odporności ale niejedyny! Warto dbać o swoją odporność także od wewnątrz. Zamiast faszerować dzieci niepotrzebną chemią, warto sięgać po sprawdzone od wielu pokoleń „babcine” sposoby wspierające odporność. Jednym z nich jest Sambucus nigra, czyli wspomniany już czarny bez. Nasze babki i prababki same sobie przygotowywały syrop z czarnego bzu. Był obowiązkowym punktem wyposażenia każdej spiżarni. Dobroczynne właściwości owoców czarnego bzu wynikają z obecności w nich polifenoli, w tym antocyjanów, które należą do grupy flawonoidów i są naturalnym barwnikiem roślin. To właśnie one wspomagają układ immunologiczny, mają także zdolności przeciwutleniające i neutralizują wolne rodniki. 

Czym jest w ogóle ten czarny bez? Co warto wiedzieć o tej roślinie o cudownej mocy! 

Każdy z nas zapewne słyszał o czarnym bzie, ale czy faktycznie wiemy jakie on ma działanie i w jakiej postaci najlepiej go podawać? Dawniej, samemu zbierało się czarny bez. Trzeba było jednak wykazać się ogromną wiedzą i umiejętnościami, by samemu go przygotować. Owoce bzu czarnego zrywa się wtedy, gdy są już dobrze dojrzałe. Przypada to zwykle na wrzesień. Zbiór ten można niekiedy przedłużyć nawet do października. Dobrą porę zbioru zdradza ich intensywnie czarnopurpurowy kolor. Nie wolno zrywać owoców niedojrzałych (mających zielonkawe przebarwienia), bo te zawierają szkodliwe glikozydy – sambunigrynę i prunazynę. Gdy całkowicie dojrzeją, po tych związkach nie ma już śladu i stają się całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Ścina się całe baldachogrona, następnie widelcem lub specjalnym grzebyczkiem oddziela od nich same owoce. Zazwyczaj przygotowuje się z nich przeróżne lecznicze przetwory (najczęściej sok, syrop i przecier). 

A to ciekawe!

Od wieków wiadomo, że domowe specyfiki z kwiatów i owoców tego krzewu były stosowane przy przeziębieniu, grypie i typowemu „łamaniu w kościach”. O tym, że bez czarny był człowiekowi bardzo bliski od zarania dziejów świadczą jego nasiona odnalezione w wykopaliskach z epoki kamiennej. Owoce (i kwiaty) bzu czarnego zasłynęły też z powodu działania napotnego. Dlatego też chętnie podaje się parzone z nich herbatki (najlepiej z dodatkiem miodu lipowego, soku malinowego) w przeziębieniu i grypie przebiegających z gorączką, a także anginie, katarze, zapaleniu zatok i migdałków, nieżycie górnych dróg oddechowych (z uczuciem „drapania” i suchości w gardle). 

Samodzielne przygotowanie syropu z czarnego bzu to bardzo pracochłonne zadanie i wymagające ogromnej wiedzy! Dlatego, w dzisiejszych czasach warto wspomóc się gotowymi preparatami przygotowanymi przez profesjonalistów. Ale uwaga, tylko tymi z dobrym składem! 

Syrop syropowi nierówny!

Postać syropu jest idealna, w przypadku dzieci. Łatwo się go podaje, ma pyszny smak i przyjemną konsystencję. Niestety bardzo często w jego składzie znajduje się bardzo dużo cukru! Korzystajmy więc z gotowym rozwiązań, ale rozsądnie! Jedną z takich propozycji jest Sambucus Kids. Zawiera on standaryzowany ekstrakt z owoców czarnego bzu o wysokiej koncentracji cennych antocyjanów i co ważne – jest słodzony organicznym syropem z agawy. Sambucus kids nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego ani wzmacniaczy smaku i barwników. Na 100g ekstraktu przeznaczono aż 4,4 kg owoców czarnego bzu, co świadczy o dużej koncentracji związków czynnych. Syrop dostępny jest w aptekach. 

To Ci się przyda! 

Suplement diety

Sambucus kids to syrop z czarnego bzu wspierający odporność, dla dzieci powyżej 1. roku życia. Zawiera kompozycję dwóch starannie dobranych, standaryzowanych ekstraktów z owoców czarnego bzu. Zalecany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. 

Poniżej prezentujemy inicjały Laureatów konkursu: Mamy sposób na przeziębienie!

  1. Anna B.
  2. Paulina B-M.
  3. Beata K.
  4. Magdalena
  5. Anna H.
  6. Justyna Z.
  7. Magda M.
  8. Dagmara
  9. Katarzyna W.
  10. Weronika S.
  11. Wiktoria W.
  12. Sylwia B.
  13. Anna K.
  14. Teresa J.
  15. Anna W. D.
  16. Kinga M.
  17. Malwina W.
  18. Ola P.
  19. Iza H.
  20. Julia Ch.

Z Laureatami skontaktujemy się mailowo.

Artykuł powstał przy współpracy z producentem suplementu diety:

Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

0
2558
1