Ta herbata ma same zalety. Oprócz tego, że jest dobra w smaku, ma jeszcze szereg właściwości czyniących ją herbatą idealną dla ciężarnych i mam karmiących.
Rooibos oznacza dokładnie „czerwony krzew”, ale nie jest to typowa czerwona herbata typu pu-erh. Ma ona piękną herbacianą barwę i szereg właściwości poprawiających nasze samopoczucie i zdrowie – my skupimy się na tych ważnych dla kobiet w ciąży i karmiących.
– nie zawiera kofeiny (nawet zielona herbata ją ma)
– ma dużo witaminy C, która wspiera obniżoną podczas ciąży odporność
– zawiera związki takie jak żelazo (dzięki niemu zapobiega mdłościom), magnez, cynk, wapń czy potas
– pomaga w problemach żołądkowych
– doskonale wpływa na przemianę materii – to dlatego jest tak lubiona przez kobiety będące na diecie
– obniża ciśnienie krwi – pomaga na bóle głowy, bezsenność rozdrażnienie
– obniża poziom cukru we krwi
– stymuluje wytwarzanie pokarmu
W RPA, skąd pochodzi herbata, stosowana jest jako lekarstwo na kolki u niemoląt (ma działania rozkurczowe).
Jeśli nie masz w pobliżu herbaciarni, na pewno dostaniesz herbatę rooibos w popularnych supermarketach. Przyznam, że ciężko znaleźć taką bez dodatków, ale te wzbogacone innymi smakami także są pyszne i nie tracą swoich właściwości. Smacznego!