Pasta pistacjowa – dlaczego warto ją wprowadzić do diety?
Pasta pistacjowa to rarytas obok którego nie można przejść obojętnie. Jej kremowa konsystencja wzbogacona niesamowitym smakiem tych jakże zdrowych orzechów sprawia, że chętnie po nią sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Masło pistacjowe to jakże cenne źródło białka, jak również zdrowych tłuszczów. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność cennych witamin, w tym A, B1, B1, B2, B3 i B6, C, E, jak i minerałów – cynku, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Warto również zwrócić uwagę na luteinę, która wspomaga pracę oczu zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia żółtej plamki.
Pojawienie się masła pistacjowego w diecie to sięganie po antyoksydanty. Ponadto jego spożywanie bardzo korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, uzębienie i stan kości. Warto, aby do diety wprowadziły go osoby, które chorują na cukrzycę, bądź też mają problemy z chorobami układu krążenia lub serca. Pasta z pistacji jest również zbawienna, jeśli chcemy obniżyć ciśnienie, jak również zadbać o regulację poziomu cukru we krwi.
Jak wybrać najlepszą pastę pistacjową?
Wybór pasty z pistacji nie może być dziełem przypadku. Warto pamiętać o tym, że w grę wchodzą zarówno walory smakowe, jak również potencjał prozdrowotny. Na rynku przybywa maseł pistacjowych z różnych półek cenowych, więc jak odnaleźć produkt warty uwagi?
W pierwszej kolejności należy wziąć pod lupę zawarte w nim składniki. Najlepsze pasty pistacjowe to takie, które zawierają 100% orzechów, bez zbędnych dodatków. Bardzo istotne są również tłuszcze – unikajmy jak ognia produktów z olejem palmowym w składzie, który stanowi bombę nasyconych kwasów tłuszczowych, a ten w nadmiarze negatywnie wpływa na pracę naszego serca, jak również naczyń krwionośnych.
Proteiny, proteiny i jeszcze raz proteiny – białko jest podstawowym budulcem organizmu, a wysokiej jakości pasta z pistacji jest jego cennym źródłem.
Obecność cukrów w paście pistacjowej nie jest niczym niezwykłym, jednak warto postawić na taką, która charakteryzuje się ich niską zawartością. Zbyt wysoka sprawi, że masło będzie znacznie bardziej kaloryczne, a przy tym nie będzie należało do najzdrowszych wyborów.
Czego unikać? Jeśli pasta zawiera wysoką zawartość soli, a w dodatku jest wzbogacona o dodatki smakowe – lepiej zrezygnuj z jej zakupu. Najlepsze produkty nie potrzebują sztucznego wzmocnienia aromatu, bo wykorzystanie dobrej klasy orzechów broni się samo. Jeśli natomiast w składzie masła pistacjowego znajdziemy naturalne przyprawy takie jak np. kakao czy też owoce liofilizowane, możemy śmiało po nie sięgnąć.
Masło pistacjowe – jak wykorzystać jego kulinarny potencjał?
Kulinarny potencjał pasty pistacjowej jest ogromny i aż żal jest go nie wykorzystać. W praktyce mowa o tym, że może z powodzeniem pojawić się na talerzu zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Smakuje znakomicie i podkręca walory niejednej potrawy. Równie dobrze może wystąpić solo o dowolnej porze dnia.
Biorąc pod lupę śniadanie z dodatkiem masła pistacjowego, z powodzeniem można zaserwować je np. w towarzystwie owsianki, tostów czy też naleśników. W porze obiadowej warto sięgnąć po nie jako dodatek do marynaty czy też sałatkowego sosu. Na deser dodać go do różnego rodzaju wypieków. W praktyce mowa o takich jak na przykład ciasta, drożdżówki czy też smakowite babeczki.
A może pasta pistacjowa w odsłonie szybkiej przekąski? Można sięgać po nią prosto ze słoika i delektować się wyjątkowym smakiem, ale równie dobrze zestawić ją na przykład ze słonymi paluszkami czy też z dodatkiem owoców. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i tego, na co akurat mamy ochotę danego dnia.
Pasta pistacjowa – gdzie kupić produkt najlepszej jakości?
Pasta z pistacji w hierarchii popularności wciąż ustępuje miejsca innym masłom orzechowym, co sprawia, że jej dostępność dla wielu smakoszy pozostawia wiele do życzenia. Jednak pamiętaj o tym, że dla chcącego, nic trudnego.
Krem pistacjowy znajduje się w asortymencie sklepów online, a czasem można je “upolować” również w sieciach marketów i dyskontów. Coraz więcej małych sklepów ze zdrową żywnością wprowadza go do oferty.
Warto również go szukać w małych, rodzinnych olejarniach, gdzie niezwykle dużą wagę przykłada się do jakości, świeżości, jak również walorów smakowych. Co ważne, można liczyć na pastę orzechową powstałą w 100% z pistacji, co w przypadku masowej produkcji nie jest wcale takie oczywiste.
art. sponsorowany