-Reklama-

Bezpieczne przekąski do rączki dziecka

Rozszerzasz dietę dziecka? Zamierzasz wprowadzić produkty, które dziecko bezpiecznie zje samo z rączki lub z łyżeczki? Oto przykłady rzeczy, które warto wykorzystać m.in. w żywieniu maluchów metodą BLW, bo ograniczają ryzyko zadławienia.

-Reklama-

Twoje dziecko samodzielnie siedzi i zaczęło już jadać mniej rozdrobniony pokarm? Odważ się na kolejny krok i daj maluchowi jedzenie do rączki, by samo mogło doświadczyć jedzenia czegoś innego niż papka. Takie karmienie z pewnością da mu wiele radości. By było bezpiecznie, wybieraj produkty, które mają właściwą konsystencję i miękkość. Przekąski do rączki to idealny sposób na wprowadzenie nowości do jadłospisu dziecka, bo taka forma jedzenia jest dla malucha atrakcyjniejsza niż karmienie z łyżeczki.

Oto bezpieczne przekąski do rączki:

  1. Awokado, pokrojone w plasterki
  2. Chrupki kukurydziane
  3. Borówki przekrojone na pół
  4. Banany pokrojone w kosteczkę
  5. Ugotowane na parze i posiekane brokuły
  6. Ugotowana na parze i pokrojona w kostkę dynia
  7. Ugotowany na parze i posiekany kalafior
  8. Ugotowana na parze lub w bulionie ryba, podana bez ości i skóry, rozdrobniona
  9. Rozdrobniony kozi ser
  10. Ugotowana na parze, posiekana fasolka szparagowa
  11. Ugotowane w bulionie warzywnym mielone mięso, rozdrobnione
  12. Ugotowany na miękko makaron (gotujemy kilka minut dłużej niż na opakowaniu)
  13. Dojrzała, miękka brzoskwinia lub nektarynka pokrojona w kostkę
  14. Dobrze ścięta jajecznica przygotowana na parze, rozdrobniona
  15. Dojrzała, miękka gruszka, pokrojona w kostkę
  16. Ugotowane ziemniaki, rozdrobnione
  17. Pure z ziemniaków, marchewki, groszku lub batatów
  18. Lekko rozgotowany ryż
  19. Tarty na tarce żółty ser
  20. Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
  21. Ugotowana na parze i pokrojona w kostkę cukinia
  22. Arbuz, pokrojony w kostkę
  23. Kanapka z chrupkiego pieczywa np. z pastą z awokado, pokrojona na małe kawałki.

Zobacz jeszcze:

Rozszerzanie diety dziecka. Jak to robić dobrze?

Rozszerzanie diety. Kasza – od kiedy i jaka [przepisy z kaszą]

autor: Sylwia
foto: pixabay.com

To Ci się przyda!

„Co jedzą szczęśliwe bobasy?”
Książka jest napisana przez dr med. Izabelę Jastrzębską – lekarkę z 20 letnią praktyką, a także mamę 6 dzieci! Naprawdę ciężko o lepszego i bardziej profesjonalnego doradcę w dziedzinie rozszerzania diety.

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również