Twoje dziecko samodzielnie siedzi i zaczęło już jadać mniej rozdrobniony pokarm? Odważ się na kolejny krok i daj maluchowi jedzenie do rączki, by samo mogło doświadczyć jedzenia czegoś innego niż papka. Takie karmienie z pewnością da mu wiele radości. By było bezpiecznie, wybieraj produkty, które mają właściwą konsystencję i miękkość. Przekąski do rączki to idealny sposób na wprowadzenie nowości do jadłospisu dziecka, bo taka forma jedzenia jest dla malucha atrakcyjniejsza niż karmienie z łyżeczki.
Oto bezpieczne przekąski do rączki:
- Awokado, pokrojone w plasterki
- Chrupki kukurydziane
- Borówki przekrojone na pół
- Banany pokrojone w kosteczkę
- Ugotowane na parze i posiekane brokuły
- Ugotowana na parze i pokrojona w kostkę dynia
- Ugotowany na parze i posiekany kalafior
- Ugotowana na parze lub w bulionie ryba, podana bez ości i skóry, rozdrobniona
- Rozdrobniony kozi ser
- Ugotowana na parze, posiekana fasolka szparagowa
- Ugotowane w bulionie warzywnym mielone mięso, rozdrobnione
- Ugotowany na miękko makaron (gotujemy kilka minut dłużej niż na opakowaniu)
- Dojrzała, miękka brzoskwinia lub nektarynka pokrojona w kostkę
- Dobrze ścięta jajecznica przygotowana na parze, rozdrobniona
- Dojrzała, miękka gruszka, pokrojona w kostkę
- Ugotowane ziemniaki, rozdrobnione
- Pure z ziemniaków, marchewki, groszku lub batatów
- Lekko rozgotowany ryż
- Tarty na tarce żółty ser
- Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
- Ugotowana na parze i pokrojona w kostkę cukinia
- Arbuz, pokrojony w kostkę
- Kanapka z chrupkiego pieczywa np. z pastą z awokado, pokrojona na małe kawałki.
Zobacz jeszcze:
Rozszerzanie diety dziecka. Jak to robić dobrze?
Rozszerzanie diety. Kasza – od kiedy i jaka [przepisy z kaszą]
autor: Sylwia
foto: pixabay.com
To Ci się przyda!
„Co jedzą szczęśliwe bobasy?”
Książka jest napisana przez dr med. Izabelę Jastrzębską – lekarkę z 20 letnią praktyką, a także mamę 6 dzieci! Naprawdę ciężko o lepszego i bardziej profesjonalnego doradcę w dziedzinie rozszerzania diety.