– Pierwszą kaszą, którą wprowadzamy do diety niemowlaka jest kaszka kukurydziana. Można ją podawać już po 4. miesiącu życia dziecka. Jest drobna, lekkostrawna i bezglutenowa. Może stanowić dodatek do mleka lub zupek warzywnych, który zwiększy kaloryczność posiłków i dostarczy łagodnego dla młodego przewodu pokarmowego błonnika – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Między 5. a 6. miesiącem życia możemy raz dziennie wzbogacić posiłki o kaszkę mannę. Ponieważ zawiera ona gluten, przez pierwsze dwa miesiące od momentu jej podania należy kontrolować ilość – początkowo powinny to być 2-3 g – dodaje.
Kasza jako nieocenione źródło żelaza
– Od 6. miesiąca życia zapotrzebowanie maluszka na żelazo wzrasta ponad 26-krotnie, a niedobór tego pierwiastka w diecie skutkuje m.in. osłabieniem rozwoju, zaburzeniami w zachowaniu czy zwiększonej podatności na zakażenia i choroby infekcyjne. Dlatego w tym okresie warto podawać bezglutenową kaszę jaglaną – bogatą w cynk oraz lecytynę. Możemy wtedy również zacząć wprowadzać drobną kaszę jęczmienną zawierającą gluten. Kasza jęczmienna stanowi wyjątkowe źródło żelaza, magnezu (zapotrzebowanie na magnez w 6. m. ż. wzrasta ponad 3-krotnie), potasu (zapotrzebowanie wzrasta 2-krotnie) i fosforu (zapotrzebowanie wzrasta 3-krotnie) – radzi dietetyczka.
Gdy dziecko jest już trochę starsze…
– Kaszę gryczaną można serwować maluchowi już w 8. miesiącu życia. Zacznijmy od tej jaśniejszej, niepalonej, która jest łatwiejsza do strawienia i ma mniej charakterystyczny smak. Gryczana to wyśmienite źródło magnezu, żelaza i cynku. Bogata jest także w rutynę, która dzięki uszczelnianiu naczyń krwionośnych zwiększa odporność i łagodzi katar.
Smaczna zabawa
– W okolicach 8. – 9. miesiąca, kiedy dziecko podejmuje już pierwsze próby samodzielnego jedzenia, warto zacząć podawać maluszkom większe kawałki pożywienia, np. ugotowaną kaszę kukurydzianą pokrojoną w kostkę. W 9. miesiącu możemy włączyć do dziecięcego menu pęczak (kasza jęczmienna), którego duże ziarna dzieci będą mogły chwytać w paluszki, mając przy tym dużo uciechy z jedzenia – proponuje Katarzyna Foszner.
Przepisy dla dzieci – z kaszą
Pierwszy posiłek z kaszą – kaszka kukurydziana na mleku (pocz. 5. miesiąca życia)
- 150 ml mleka (matki lub przygotowanego mleka modyfikowanego)
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
- 1/5 szklanki wody
Kaszkę rozprowadź w wodzie, następnie podgotuj chwilę. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.
Zupka jarzynowa z kaszą manną (po 5. miesiącu życia)
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 marchew
- 1 łyżeczka masła
- 1 pietruszka
- 50g selera
- pół szklanki wody
- łyżeczka mięsa z królika (10g)
Zagotuj wodę. Warzywa umyj, obierz i pokrój, następnie wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Dodaj masło oraz kaszę mannę. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut, na koniec zmiksuj.
Budyń jaglany z brzoskwinią (po 6. miesiącu życia)
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej
- 100 ml wody
- 150 ml mleka (matki lub modyfikowanego)
- 50g brzoskwini
- pół żółtka jaja
Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku na przemian zimną i gorącą wodą, a następnie umieść ją w garnku razem z mlekiem i gotuj 20 minut w wodzie, pilnując, by kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej wody. Gdy kasza zmięknie, należy ją zmiksować dodając do niej mleko.
Po ostudzeniu wymieszaj z połową żółtka jaja, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze zmiksowaną brzoskwinią.
Kulki z kaszy jęczmiennej i indyka w sosie pomidorowym (po 6. miesiącu życia)
- 100g kaszy jęczmiennej
- 100g zmielonego mięsa z indyka
- drobno posiekany koperek
- 1 marchewka
- żółtko jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka do obtoczenia
sos pomidorowy: 500g przecieru pomidorowego oraz bazylia
Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Następnie do kaszy dodaj żółtko i mięso, całość zblenduj. Dodaj koperek, marchewkę startą na małych oczkach, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i dopraw. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące i wrzuć do gotującego się przecieru pomidorowego. Gotuj ok. 15 minut, na koniec
do sosu dodaj posiekaną bazylię.
Kostka z kaszy krakowskiej (gryczanej niepalonej) – około 8. miesiąca
- 20g kaszy krakowskiej
- pół łyżeczki masła
- koperek lub natka pietruszki
Kaszę ugotuj w 100 ml wody z dodatkiem masła. Dodaj posiekaną natkę lub koperek i starannie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek zwilżony wodą (rozsmaruj na grubość ok. 1 cm). Pozostaw do wystygnięcia. Gdy przestygnie, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Dla maluszka może to być samodzielna przekąska, dzięki której będzie uczyło się jeść własnymi rączkami. Dla starszych dzieci taką kaszkę można dodawać do zupy, mleka lub sałatek.
źródło tekst i zdjęcie: materiały prasowe
www.lubiekasze.pl facebook.com/lubiekasze
To Ci się przyda!
„Co jedzą szczęśliwe bobasy?”
Książka jest napisana przez dr med. Izabelę Jastrzębską – lekarkę z 20 letnią praktyką, a także mamę 6 dzieci! Naprawdę ciężko o lepszego i bardziej profesjonalnego doradcę w dziedzinie rozszerzania diety.