Mamy, które miały okazję wypróbować ciasteczka, przyznają, że one naprawdę działają. Dzięki kompozycji odpowiednich składników rzeczywiście sprawiają, że przyrost mleka w piersiach po zjedzeniu ciasteczek jest odczuwalny. Jeśli więc narzekasz na słabą laktację i obawiasz się, że nie zaspokaja ona potrzeb twojego dziecka, wypróbuj poniższy przepis i podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami.
Ciasteczka na laktację
Czas wykonania – 15 minut + 10-12 minut pieczenia
Poniższe proporcje składników starczają na ok. 15 ciasteczek.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
- odrobina aromatu do ciasta (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki drożdży piwnych (składnik niezbędny)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce mieszamy ze sobą masło, cukier, jajko, aromat. W miseczce siemię lniane zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka minut, by namiękło. Dodajemy siemię do poprzednich składników i dodajemy nowe pamiętając, by dopiero na końcu, po wymieszaniu masy dosypać płatki owsiane. Masę nakładamy łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę. Możemy dowolnie formować kształt. Jeśli masę rozpłaszczymy na blasze, ciastka będą bardziej kruche. Jeśli lubimy wilgotne i miękkie w środku ciasteczka, najlepiej robić je trochę grubsze.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut.