Często pytanie o urozmaicenie jadłospisu dziecka. Nie macie pomysłu na szybką przegryzkę poza owocem lub batonikiem. Postanowiłam zgromadzić dziś kilka prostych i szybkich przekąsek, które zaspokoją dziecięcy głód i dostarczą nie tylko energii, ale i innych cennych wartości odżywczych.
Serowe kształty
Dobrej jakości ser żółty to świetna przekąska. By zachęcić dziecko o sięgnięcia po nią, warto odejść od standardowych plastrów na kanapce. Z sera można powycinać różne kształty – serduszka, literki lub paseczki.
Musli z jogurtem
Większość rodziców z góry zakłada, że dziecku takie dania nie smakują. Sęk w tym, że to nie tylko przekąska smaczna ale i ciekawa i intrygująca. Wystarczy wsypać płatki kukurydziane, otręby, rozdrobnione orzeszki, suszone owoce do jednego pojemniczka a w miseczce podać jogurt. Dziecko samo sobie wymyśli sposób na jedzenie – być może wsypie musli do jogurtu lub będzie moczyć większe kawałki w jogurcie i dopiero zjadać.
Koreczki z owoców
Kilkulatkowi można przygotować swoiste szaszłyki z owoców. Wystarczy nadziać na patyczki kolorowe owoce – borówki, maliny, kawałki truskawek, bananów i jabłek. Dziecku z pewnością spodoba się nietypowa forma podania owoców. Do tego można zrobić maluchowi dip z jogurtu naturalnego i miodu (jeśli dziecko nie jest uczulone). Wówczas owoce będzie można dodatkowo zanurzać w słodkim sosie.
Koktajl
Sezon na owoce dopiero się zaczyna, ale już możemy wybierać te idealne na koktajl. Wystarczy jogurt naturalny, odrobina cukru lub miodu i ulubione owoce (lub mix owoców). Do tego ładna słomka i kolorowa szklanka. Pożywnie i zdrowo.
Budyń z owocami
Tylko nie ten z torebki. Zrobienie domowego budyniu nie jest trudne, a o ile zdrowsze! Wystarczy mleko, trochę cukru waniliowego, odrobina mąki pszennej oraz ziemniaczanej. Po ugotowaniu budyniu, dodajemy do niego świeże owoce lub polewamy zastygnięty budyń konfiturą owocową lub gęstym sokiem. Pycha!
Domowa zapiekanka
Wystarczy opiekacz lub piekarnik i możemy dziecku zafundować najlepsze zapiekanki na świecie. Trzeba pokroić bagietkę na małe kromeczki, posmarować je odrobiną masła, nałożyć plasterki sera żółtego i małe plasterki pomidorków koktajlowych. Całość można posypać poszatkowaną świeżą bazylią.
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
To pożywne danie dla całej rodziny. Robi się je bardzo prosto. Ugotowany ryż sypiemy do naczynia żaroodpornego, na to ścieramy dużą ilość obranych jabłek, a całość zalewamy jogurtem z miodem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Niebiańska uczta!
Truskawkowa owsianka
To danie warto zrobić sobie kilka godzin przed podaniem, by płatki owsiane zdążyły napęcznieć i zmięknąć. Blendujemy truskawki, dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego, dosładzamy miodem i dosypujemy górskie płatki owsiane. Całość odstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach utworzy się gęsta i pożywna owsianka.