Lody na patyku łatwo zrobić samodzielnie. Nie powstają one na bazie skomplikowanych receptur, nie potrzeba do nich specjalnych urządzeń i robi się je bardzo szybko. Foremki do lodów na patyku można łatwo dostać, nie kosztują dużo i są proste w obsłudze. Można też do zrobienia lodów wykorzystać pudełka po małych jogurtach. Wystarczy przygotować płyn do zamrożenia, wlać do środka, wetknąć w nie drewniane lub plastikowe patyczki i zamrozić. Po kilku godzinach zimna przekąska jest gotowa do spożycia.
Lody na patyku to świetny sposób na przemycenie do diety dziecka owoców i warzy. W takiej lodowej formie przekonają do siebie każdego niejadka. Szczególnie w upalne lato.
Zobaczcie najprostsze przepisy na szybkie lody na patyku dla dzieci.
Domowe lody na patyku dla dzieci – przepisy
Lody truskawkowo-arbuzowe

Składniki:
- Szklanka arbuza pokrojonego w kostkę
- Szklanka truskawek bez szypułek
- Sok z cytryny lub limonki
- Łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Całość blendujemy na gładką masę i zamrażamy w pojemniczkach.
Lody o smaku mango i truskawek

Składniki:
- 1,5 szklanki truskawek bez szypułek
- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę mango
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Zmiksuj w jednym naczyniu truskawki z połową mleka kokosowego i miodu, a w drugim mango z drugą połową mleka i miodu. Do pojemniczków na lody wlej najpierw jeden kolor, a potem drugi – nie mieszaj. Dzięki temu lody po zamrożeniu będą dwukolorowe.
Lody truskawkowo-malinowe

Składniki:
- 1,5 szklanki malin
- 1,5 szklanki truskawek
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystko i rozlej do pojemników. Zamrażaj około 6 godzin.
Lody brzoskwiniowe

Składniki:
- 3-4 miękkie brzoskwinie bez skórki, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka miodu
- Sok z 1 cytryny
- Sok z 1 wyciśniętej pomarańczy
- Odrobina laski wanilii
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystko na gładką masę i przelej do pojemników na lody. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
Lody jogurtowo-truskawkowe

Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepszy jest grecki)
Sposób przygotowania:
Całość blendujemy i przelewamy do pojemnika na lody. Zamrażamy na około 6 godzin.
Lody z kiwi

Składniki:
- 8 obranych i pokrojonych w kostkę kiwi
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Blendujemy całość i zamrażamy.
Lody z owoców leśnych

Składniki:
- 0,5 szklanki jagód
- 0,5 szklanki jeżyn
- 0,5 szklanki borówek
- 0,5 szklanki malin
- 1 jogurt naturalny
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Całość blendujemy na jednolitą konsystencję i zamrażamy.
Słodkie lody ze szpinakiem

Składniki:
- 1 banan pokrojony w plasterki
- 1 jabłko obrane i pokrojone
- Sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- kilka listków szpinaku
Sposób przygotowania:
Blendujemy wszystko na jedną masę i przelewamy do pojemników. Zamrażamy.