Zdrowe odżywianie – najlepsze źródło cennych witamin
Zgodnie z najnowszym stanowiskiem naukowców, które zostało opublikowane w czasopiśmie „Drug and Therapeutics Bulletin” kobiety w ciąży nie potrzebują syntetycznych witaminowych suplementów diety. Jest to zwykłą strata pieniędzy (często wcale nie takich małych), ponieważ, jak twierdzą naukowcy, minerały zawarte w tych produktach nie poprawiają stanu zdrowia dziecka. Jeśli kobieta nie wymiotuje, nie ma żadnych problemów zdrowotnych i ma prawidłowe wyniki, to nie potrzebuje witamin w pigułce.
Zwracają uwagę, że to odpowiednia dieta kobiet spodziewających się dziecka jest podstawą i najlepszym źródłem cennych witamin, mikro – i makroelementów. Kobiety w ciąży powinny więc zwrócić szczególną uwagę na zdrową, zbilansowaną oraz bogatą w pełnowartościowe produkty dietę. Nie chodzi również o to, by jeść za dwoje, ale dwojga. Podkreślają, że zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety w ciąży wynosi najczęściej 2400 kcal.
Wystarczy stosować się zasad zdrowego odżywiania – pić dużo wody, wybierać produkty naturalne (nie przetworzone, pozbawione konserwantów, wypełniaczy, barwników i ulepszaczy) oraz jeść dużo warzyw, kasz, zdrowych tłuszczy, ryb i owoców, by sobie i dziecku dostarczyć niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju składników odżywczych.
Zdaniem ekspertów panie stosujące suplementację witaminową w ciąży czują się zwolnione z obowiązku dbania o swoją dietę. Nie starają się więc zmieniać swoich nawyków żywieniowych, będąc przekonanych, że to witaminy w pigułce są gwarantem zdrowia i prawidłowego rozwoju płodu.
Witaminy w ciąży. Kwas foliowy i Witamina D – wskazana suplementacja
Naukowcy są zgodni co do tego, że suplementacja kwasem foliowym i witaminą D jest jest najbardziej zasadna i wskazana. Zarówno kobiety planujące zajść w ciążę, jak i te które spodziewają się dziecka, powinny dodatkowo przyjmować kwas foliowy – inaczej zwany witaminą B9 lub B12. Suplementacja kwasu foliowego jest niezwykle ważna, ponieważ odpowiada on za rozwój wszystkich komórek w organizmie. W związku z czym przyjmowanie kwasu foliowego przed ciążą i w pierwszym trymestrze pozwala zapobiec wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka.
Z kolei witamina D odpowiada za prawidłowy rozwój kości. Dodatkowo podkreślają, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko komplikacji podczas ciąży i porodu. W związku z czym kobiety w ciąży powinny dodatkowo przyjmować, zarówno kwas foliowy jak i witamina D. Te zalecenia nie ulegają zmianom – wciąż są aktualne.