Toksoplazmoza u zdrowych osób najczęściej ma przebieg bezobjawowy.
Szacuje się ponadto, że ok. 50% kobiet przechodzi ją jeszcze przed zajściem w ciążę [1]. Pierwotne zakażenie toksoplazmozą w czasie ciąży może być niebezpieczne dla dziecka, powodując poronienie, zahamowanie wzrostu czy inne powikłania.
Co jeszcze warto wiedzieć o toksoplazmozie?
Toksoplazmoza – czym jest i jak się objawia?
Toksoplazmoza jest chorobą pasożytniczą wywołaną przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. U osób zdrowych (z prawidłową odpornością) najczęściej przebiega bezobjawowo lub bardzo łagodnie.
Czasami mogą pojawić się powiększenie węzłów chłonnych, bóle brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, osłabienie, bóle głowy i inne symptomy.
Toksoplazmoza w ciąży – wtedy może być niebezpieczna…
Zakażenie w czasie ciąży lub krótko przed nią może być groźne dla rozwijającego się dziecka.
Może wiązać się z poronieniem, obrzękiem płodu, zahamowaniem wzrostu dziecka czy porodem przedwczesnym.
Czasami występują również wady wrodzone, np. wodogłowie, uszkodzenie wzroku i/lub słuchu, padaczka czy porażenie mózgowe.
Warto również zdawać sobie sprawę, że nie każde zarażenie matki będzie wiązało się z negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia dziecka. Wpływ mają m.in. takie czynniki jak moment zarażenia, stan układu odpornościowego matki czy dojrzałość łożyska [1].
Badanie w kierunku przeciwciał – najlepiej wykonać je na etapie planowania ciąży
Badanie w kierunku przeciwciał przeciwko toksoplazmozie (IgG, IgM) najlepiej wykonać jeszcze przed ciążą lub na samym jej początku. Dzięki niemu można sprawdzić, czy kobieta przechodziła już toksoplazmozę, czy może przechodzi chorobę w danej chwili.
W większości przypadków (przy sprawnie działającym układzie odpornościowym) zakażenie jest jednorazowe – wytworzone przeciwciała chronią przed kolejnym. Przy wyniku ujemnym badanie powtarza się minimum raz, w II trymestrze.
Toksoplazmoza – jak można się zarazić?
Do zakażenia toksoplazmozą dochodzi najczęściej drogą pokarmową – po spożyciu zanieczyszczonego mięsa (surowego, niedogotowanego), warzyw czy owoców (nieumytych) czy po wypiciu zanieczyszczonej wody. Żywicielem pasożyta są koty, dlatego bezpośredni kontakt z kocimi odchodami również może sprzyjać zakażeniu.
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, najlepiej dokładnie myć wszystkie produkty spożywcze, czyścić przedmioty mające kontakt z surowym mięsem (np. deski do krojenia) i nie spożywać surowego lub niedogotowanego mięsa (np. tatara). Przy sprzątaniu kociej kuwety dobrze robić to w rękawiczkach, a po kontakcie z tym zwierzakiem dokładnie myć ręce.
autor: Agnieszka Łapajska, www.testDNA.pl
Zdjęcie ©dolgachov/pl.123rf.com
Źródło:
[1] A. Włodarczyk, A. Lass, J. Witkowski, Toksoplazmoza — fakty i mity, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2013, t. 7, nr 4.