-Reklama-

Dieta malucha na wakacjach. O czym warto wiedzieć?

Czy zapewnienie zbilansowanej i wartościowej diety dla naszego malucha podczas wakacji jest skomplikowane? O czym warto pamiętać podczas planowania wyjazdu z dzieckiem? Jak przygotować się do podróży? Na te pytania odpowiada Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyk kliniczny, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

-Reklama-

Podczas urlopu trudno oprzeć się stoiskom z barami szybkiej obsługi, lodom, czy gofrom. Jak zapewnić zatem maluchowi zbilansowane menu, skoro rodzice sami często ulegają pokusom wakacyjnych przysmaków?

1000 pierwszych dni życia dziecka, a więc okres od poczęcia przez mniej więcej trzy lata, to czas intensywnego rozwoju organizmu naszego malucha. Warto zatem dobrze go wykorzystać i zadbać o prawidłowe, dostosowane do wieku dziecka żywienie, nie tylko na co dzień, ale także podczas wakacyjnych wyjazdów. W diecie niemowląt i małych dzieci nie powinny pojawiać się produkty wysoko przetworzone, które możemy znaleźć w niektórych wakacyjnych barach. By zadbać o prawidłowe i bezpieczne żywienie swojej pociechy warto je dobrze zaplanować. Okres wakacji jest pełen wrażeń dla całej rodziny, więc to nie najlepszy moment na wprowadzanie nowości w diecie maluszka. Należy podawać mu sprawdzone produkty i posiłki, które zna i lubi. Podczas wakacyjnego odpoczynku warto postawić także na wygodę, bezpieczeństwo posiłków i prostotę w ich przygotowaniu. Jeżeli rodzice planują jeść posiłki w restauracji to powinni zwrócić szczególną uwagę, aby nie podawać maluszkowi potraw dosalanych, dosładzanych i wysokotłuszczowych. Wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem w okresie wakacyjnym mogą okazać się także produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu, takie jak kaszki wielozbożowe, słoiczki z gotowymi obiadkami czy przeciery z owoców. Nie mniej ważne od produktów stałych jest także odpowiednie nawodnienie. Dzieci od 1. do 3. r. ż. potrzebują około 1300 ml płynów, należy jednak pamiętać, że w trakcie upałów zapotrzebowanie na nie rośnie. By pokryć zapotrzebowanie na płyny maluchowi należy podawać wodę, owoce, warzywa, a także mleko, które aktualnie dziecko pije (mleko mamy czy mleko modyfikowane). Warto zaznaczyć, że mleko to nadal ważny element diety dziecka po 1. urodzinach. Dwa kubki mleka modyfikowanego typu junior dziennie zmniejszają ryzyko występowania niedoborów żywieniowych związanych np. z witaminą D i żelazem.

Czy podczas upałów mama powinna karmić częściej?

W upalne dni maluch może domagać się mleka częściej niż zazwyczaj. Właśnie podczas upałów organizm mamy produkuje mleko bardziej wodniste, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie maluszka. Dziecko, któremu chce się pić, będzie samo sygnalizowało potrzebę częstszych karmień, dlatego mamy także powinny zadbać o optymalny poziom wody w swoim organizmie. Przy temperaturach powyżej 30 stopni C, zalecane jest spożywanie przez mamę ponad 2,7 litra płynów dziennie. Dobrym pomysłem oprócz wody, są również niesłodzone soki owocowe i warzywne, chłodniki, niesłodzone herbaty, kefiry, jogurty naturalne czy tradycyjne kompoty bez dodatku cukru.

Często tuż przed wyjazdem pojawia się także pytanie: Co ze sobą zabrać?

Grunt to dobry plan i wewnętrzny spokój. Świetnym sposobem może być przygotowanielisty wakacyjnych niezbędników. Dzięki niej rodzice będą mieć pewność, że zabrali ze sobą wszystkie niezastąpione rzeczy. W zależności od tego, jaki obieramy kurs wakacyjnej podróży w walizce nie powinno zabraknąć przede wszystkim:

  • ubranek oraz obuwia na chłodniejsze i cieplejsze dni, w tym nakrycia głowy i czegoś przeciwdeszczowego;
  • akcesoriów higienicznych, pieluszek, sprawdzonych środków do mycia, kremów pielęgnacyjnych z wysokim filtrem przeciwsłonecznym;
  • akcesoriów do spożywania posiłków jak miseczka, kubek, sztućce czy butelka do karmienia mlekiem;
  • ulubionych dań w słoiczkach, kaszek, mleka modyfikowanego (jeśli dziecko je pije).

Należy pamiętać także o zapasie wody źródlanej lub niskozmineralizowanej. Rozsądnie zaplanowana lista rzeczy to pierwszy krok do spokojnych i udanych wakacji. Przed jej sporządzaniem, warto uzyskać także informacje na temat wyposażenia miejsca, w którym będziemy wypoczywać. Obecność kuchni, mikrofalówki czy lodówki z pewnością będzie istotna przy planowaniu posiłków dla dziecka. Dzięki temu, unikniemy dublowania sprzętów, oszczędzimy dużo miejsca w aucie czy podręcznej torbie i unikniemy nerwowych sytuacji, w których np. nie mamy możliwości przygotowania posiłku dla swojej pociechy.

wpis gościnny

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Exit mobile version