Reklamaads-single

Jakie sery możesz jeść w ciąży? Sprawdź te zakazane!

Jedzenie serów w ciąży może być niebezpieczne. Sprawdź, których serów nie wolno jeść, będąc w ciąży, a które w diecie ciężarnej są dozwolone.

Reklamaads-single

 

To, co powinno powinno najbardziej interesować ciężarne w kwestii jedzenia serów, to rodzaj mleka, z którego przygotowano ser. Jak wiemy, w ciąży zakazane są wszelkie produkty nabiałowe oparte na mleku niepasteryzowanym. Dlaczego?

Mleko niepasteryzowane może zawierać bakterie, które są groźne dla przyszłej mamy i mogą wyrządzić krzywdę również nienarodzonemu dziecku. Mleko, które nie przeszło odpowiedniej obróbki termicznej jest obarczone dużym ryzykiem wystąpienia w nim bakterii będących źródłem zakażenia m.in. listeriozą, salmonellozą czy kampylobakteriozą. Pamiętajmy, że przyszłe mamy są bardziej narażone na zakażenie niż osoby, które nie są w ciąży.

Zatem, zróbmy przegląd serów i sprawdźmy, które są dozwolone, a których nie warto jeść w ciąży.

Sery zakazane w ciąży

  • brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • roquefort
  • camembert
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • gorgonzola
  • niebieskie odmiany pleśniowe (m.in. bleu)
  • sery meksykańskie
  • sery owcze
  • oscypki
  • dolcelatte

Sery dozwolone w ciąży

  • mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego

Zobacz jeszcze:

Czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży? Opinie mam

 

Autor: Iguana
foto: pixabay.com

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail