-Reklama-

Maluszek i jego przygoda z pierwszymi smakami

Czy wiesz, że pierwsze doświadczenia ze smakami mają miejsce jeszcze przed narodzinami, gdy smak płynu owodniowego zmienia się w zależności od diety kobiety ciężarnej? Podejrzewa się, że  dieta kobiety w trakcie laktacji ma znaczenie w poznawaniu nowych smaków. Efekt ten występuje zwłaszcza jeśli w diecie mamy obecne są warzywa o specyficznym smaku

-Reklama-

W pierwszych latach życia kształtują się nawyki żywieniowe, dla których duże znaczenie ma różnorodność podawanych produktów – dlatego tak istotne jest odpowiednie rozszerzanie diety dziecka. Jak wprowadzać do jadłospisu malucha nowe smaki, aby wspierać jego prawidłowy rozwój?

⦁ Dziecko już w łonie mamy, a także na etapie karmienia piersią poznaje nowe smaki.
⦁ Maluszek, który jest gotowy na początek urozmaicania diety, wykazuje zainteresowanie tym, co  spożywają jego rodzice.
⦁ Na początku rozszerzania diety nie należy się spieszyć. Najlepiej jest zacząć od prostych, jednoskładnikowych posiłków. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na ich odpowiednią jakość i bezpieczeństwo.

Od pierwszych dni życia maluszka rodzice dbają o niego i wpływają na kształtujące się u niego nawyki żywieniowe oraz preferencje smakowe. Sposób żywienia, szczególnie w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni, ma duży wpływ na funkcjonowanie i rozwój dziecka:
1. w trakcie ciąży duże znaczenie ma to, jakie posiłki spożywa mama. Płyn owodniowy, który otacza płód, dostarcza wrażeń sensorycznych, za pomocą których niemowlę poznaje pierwsze smaki;
2. proces ten kontynuowany jest także w trakcie karmienia piersią. To, co spożywa mama, wpływa na smak jej pokarmu;
3. w pewnym momencie maluszek daje sygnały, że jest gotowy na samodzielne poznanie nowych smaków. Jeśli np. wkłada paluszki do buzi to znak, że przyszedł czas na rozszerzanie diety.

Przygodę czas zacząć!

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i  nie  później niż w 26. tygodniu jego życia. Maluch sam zasygnalizuje, że jest gotowy na rozpoczęcie tej przygody. Jak? Wykaże zainteresowanie tym, co spożywają inni, np. będzie wyciągał rączki w stronę pożywienia. Może też zacząć pomlaskiwać i ssać paluszki. Jeśli te sygnały pojawią się parokrotnie, to  znak, że czas przygotować pierwszą łyżeczkę!

To ważne!
W 5. i 6. miesiącu życia, czyli na etapie rozszerzania diety, maluch będzie otwierał usta przy zbliżaniu do nich łyżeczki, a od 7. do 12. miesiąca będzie się uczył gryźć i żuć. Pojawianie się tych umiejętności to sygnały informujące o tym, że maluszek jest gotowy na kolejne żywieniowe wyzwania.

Rozszerzanie diety – bezpiecznie i bez pośpiechu

Warto pamiętać, że dla maluszka rozpoczynającego przygodę z urozmaicaniem diety konsystencja posiłków, ich wygląd, sposób spożywania czy nawet zapach jest czymś nowym. Właśnie dlatego nie należy się spieszyć. Dobrze też uzbroić się w cierpliwość – czasem, by niemowlę polubiło jakiś smak, potrzeba nawet kilku prób podania mu jednego rodzaju pokarmu. Dla dziecka na tym etapie najodpowiedniejsze są proste posiłki, np. zupka Dyniowa z ryżem BoboVita.

Umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 4. miesiącu życia) jest gwarancją odpowiedniej jakości i  bezpieczeństwa, a warzywa zawarte w posiłku:
⦁ są dopasowane do potrzeb dojrzewającego organizmu,
⦁ spełniają nawet do 5000 razy bardziej restrykcyjne normy w porównaniu do żywności ogólnodostępnej,
⦁ te używane w portfolio BoboVita przeszły nawet ponad 600 testów jakości i  bezpieczeństwa.

wpis gościnny

 

-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również