Reklama

Krówkowe szaleństwo!

Większość z nas kocha słodycze. Stanowią świetną przekąskę w ciągu dnia i są idealnym deserem. Uwielbiamy słodkości, bo zawierają cukier, który pobudza nasz układ dopaminergiczny, czyli tak zwany układ nagrody, przez co jedzenie słodyczy sprawia nam po prostu przyjemność. Tak informację tą koduje mózg, który chce tą czynność powtarzać. Jednak jakie słodycze wybrać, żeby nie zrujnować sobie zdrowia i rozpieszczać podniebienie bez wyrzutów sumienia?

Reklama
Reklamaads-single

Czytaj etykiety!

Na rynku jest wiele słodyczy, ale niestety skład ich etykiet nie zachęca. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i rezygnują z przepełnionych przetworzonym cukrem i tłuszczem przekąsek. Wybierają produkty ekologiczne, z okrojonym składem, jak „u mamy”.

Na opakowaniach produktów często producenci umieszczają slogany, które mają zmylić osoby kupujące. Sugerują, że produkty są zdrowe i wegańskie, jednak nie ma to poparcia w żadnych certyfikatach, a po przyjrzeniu się etykietom można zauważyć całą masę niejasnych składników o skomplikowanych nazwach oraz tak zwane „E”, które maja utrudnić konsumentowi ich rozszyfrowanie. W takiej sytuacji powinna nam się zapalić czerwona lampka, bo to oznacza, że producent pragnie coś przed nami ukryć. Dlatego idąc w myśl zasady „clean label”, czyli tak zwanej „czystej etykiety”, warto wybierać produkty, które mają krótki i zrozumiały dla konsumenta skład. Tutaj idealnie sprawdzą się prawdziwie ekologiczne produkty, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych, gdzie żywność wytwarzana jest bez użycia sztucznych nawozów, chemicznych środków i antybiotyków. Co więcej, takie produkty nie mają styczności z metalami ciężkimi i pestycydami, które są dopuszczane w tradycyjnej żywności.

#BYCIE SUPER SWEET zobowiązuje

Konwencjonalne słodycze dostępne na rynku często posiadają szereg substancji, które nie powinny się w nich znaleźć. Jednak, by produkcja była tańsza, a produkty bardziej wydajne są one chętnie stosowane przez niektórych producentów. Super Krówka chcąc odmienić te realia, stworzyła zdrowsze słodycze (np. krówki, czekolady, batony czy kremy w słoikach lub tubkach), eliminując niezdrowe składniki i zastępując je naturalnymi.

Tradycyjny cukier zastąpiony został kokosowym, który zawiera więcej potasu niż banany! Potas dobrze wpływa na ciśnienie krwi, układ nerwowy, pracę mięśni, koncentrację i regulowanie gospodarki wodnej. Mleko krowie zostało także zastąpione kokosowym, a ten zawiera z kolei więcej wapnia niż miąższ kokosa. Ma ponadto właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, dlatego skutecznie wspomaga zwalczanie trądziku, infekcji i różnego rodzaju zapaleń. Dodatkowo do krówek zostało „wrzucone” białko słonecznika i syrop ryżowy. Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Znajduje się nie tylko w mięsie, doskonałym jego źródłem są także niektóre rośliny, np. słonecznik. Natomiast syrop ryżowy jest zdrowszym zamiennikiem syropu glukozowo-fruktozowego, który jest wysoce przetworzony. Dlatego został zamieniony naturalną wersją. Na koniec błonnik z akacji hamuje uczucie głodu dzięki temu, że zwiększa objętość pokarmu w żołądku. Wydłuża uczucie sytości i sprzyja odchudzaniu. Oczyszcza też ciało z toksyn i metali ciężkich. Czego chcieć więcej?

TRADYCYJNE SŁODYCZE SŁODYCZE „SUPER KRÓWKI”
Zawierają biały cukier, czasem aż 60-75%. Oznacza to puste kalorie i zero wartości odżywczych. Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru.
Zawierają mleko krowie, a co za tym idzie – laktozę i kazeinę. Zawierają mleko kokosowe, więc są Idealnym produktem dla alergików.

Nie zawierają drogocennych składników.
Zawierają białko słonecznika oraz syrop ryżowy, które są zdrowszymi zamiennikami białka zwierzęcego oraz syropu glukozowo-fruktozowego.

Tradycja złamana. Nowe smaki już są!

Słodycze, tak zwane „krówki” na rynku Polskim są już od jakiegoś czasu. Jednak do tej pory występowały one jedynie jako mleczne karmelki o ciągnącej konsystencji. Super Krówka postanowiła wprowadzić niemałą rewolucję i zaszaleć ze smakami tego typu cukierków. I tak powstały krówki w sześciu wariantach smakowych: toffi, kakao, kokos, żurawina, banan i truskawka. Owocowa wersja to doskonała alternatywa dla karmelków, a dodatkowo te nie zawierają glutenu, a wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.

Mimo tak krótkiego czasu na rynku, słodycze Super Krówki zostały docenione przeróżnymi certyfikatami, takimi jak: Super Produkt magazynu Świat Kobiety, Konsumencki Lider Jakości 2017, Certyfikat Dobry Produkt, Perła 2018.

Jak widać, chęć na słodycze może zostać zaspokojona w pyszny, ale też mądry sposób! Naprawdę warto wybierać mądrze, by nie dostarczać swojemu organizmowi zbędnych, złowrogich składników.

www.superkrowka.pl

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail
 

autoresponder system powered by FreshMail