Reklamaads-single

Jadłospis dla dziecka rocznego

Twoje dziecko właśnie skończyło roczek? Zobacz przykładowy jadłospis dla niego!

Reklamaads-single
DZIEŃ 1

ŚNIADANIE
Owsianka z morelą i żurawiną

składniki:

2 łyżki płatków owsianych
2 suszone morele
1 łyżeczka żurawiny suszonej
150 ml wody (1/2 szklanki)

wykonanie:
Morele i żurawinę pokroić na kawałeczki, włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Wodę podgrzać w garnuszku i zalać nim płatki w miseczce, wymieszać i poczekać ok. 5 min. Dodać do owsianki odcedzone kawałki suszonych owoców.

II ŚNIADANIE
Kanapka z kurczaczkiem i warzywkami lub/i (opcjonalnie) karmienie piersią/mlekiem modyfikowanym

składniki:
1 duża kromka pieczywa pszenno-żytniego
masło pół łyżeczki
szynka z pieczonej piersi kurczaka 1-2 plasterki
6 plasterków pomidora

wykonanie:
Kromkę przekroić na połowę, posmarować masłem. Na wierzch ułożyć po poł plasterka wędliny oraz plasterki warzyw.

OBIAD
Klopsiki mięsno-warzywne w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną

składniki:
40g mięsa mielonego z indyka (najlepiej samemu zmielić)
50g utartych warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
½ jajka
¼ namoczonej w wodzie kajzerki
szczypta majeranku
15g suchego ziarna kaszy jęczmiennej
sos:
koperek posiekany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100ml wody + łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli

wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z warzywami, jajkiem, namoczoną kajzerką i szczyptą majeranku. Uformować kulki i gotować we Wrzątku ok. 8-10min. W garnku: wodę wymieszaj z mąką i dodaj jogurt oraz koperek. Wszystko gotuj chwile aż sos zgęstnieje. Kaszę ugotuj w wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Podawaj klopsiki z kaszą polane 3-4 łyżkami sosu.

PODWIECZOREK
kisiel malinowy

składniki:
maliny 100g
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
100ml wody

wykonanie:
Maliny umyć, włożyć do rondelka, dodać wody i gotować na małym ogniu. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i dodać mieszając do rondelka, chwile podgrzewać aż zgęstnieje.

KOLACJA
Kasza jaglana z pomidorami i słonecznikiem

Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego
5 suszonych pomidorów wcześniej namoczonych (jeżeli są w oliwie to należy je tylko opłukać)
1/2 małego jabłka
1 łyżka podprażonych nasion słonecznika
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka dobrej jakości koncentratu pomidorowego,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy.

wykonanie:
Kasze jaglaną przepłukać gorącą wodą i ugotować w bulionie warzywnym. Pomidory pokroić w kostkę ( po namoczeniu lub opłukaniu), jabłko umyć obrać i zetrzeć na tarce. Do ugotowanej kaszy dodać resztę składników jeszcze chwilkę podgrzewając i wymieszać.

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE
Domowy chlebek z twarzożkiem i warzywami.

składniki:
2 kromki chlebka domowego
2 plasterki sera białego półtłustego (ok. 15-20g)
2 łyżki jogurtu
3 rzodkiewki
koperek posiekany

wykonanie:
Ser biały rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem, dodać rzodkiewkę wcześniej umyta i bardzo drobno pokrojoną oraz posiekany koperek. Wymieszać i położyć serek na pieczywo.

*Chlebek domowy z płatkami owsianymi:
200g mąki pszennej
200g mąki żytniej
100g płatków owsianych
7g drożdży świeżych
(opcjonalnie) pół łyżeczki tymianki i majeranku
ok. 300ml wody
(opcjonalnie) 1 łyżeczka soli
1 łyżka pestek słonecznika
do wysmarowania blachy odrobina masła i bułki tartej

wykonanie:
Wysypać mąkę, zrobić w niej „gniazdko” dodać drożdże i zalać odrobiną ciepłej wody. Odczekać 5 min. Dodając resztę wody wyrobić ciasto – można też skorzystać z wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Do wyrobionego ciasta można dodać sól oraz przyprawy. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. Prostokątna blaszkę wysmarować margaryną i obsypać bułka tartą. Przełożyć wyrośnięte ciasto, posypać pestkami słonecznika i piec w nagrzanym piekarniku do 190stopni i piec 45-55min.

II ŚNIADANIE
Jogurcik z owocami lub/i (opcjonalnie) karmienie piersią/mlekiem modyfikowanym

składniki:
100g jogurtu
100g truskawek lub innego owocu
1 łyżeczka miodu

wykonanie:
Owoce umyć, wyszypułkowac i pokroić na mniejsze kawałki. Do miseczki wlaś jogurt, dodac truskawki i polać odrobiną miodu.

OBIAD
Spaghetti z rybką

składniki:
30g fileta z dorsza
10-15 nitek długiego makaronu spaghetti pełnoziarnistego
kawałeczek łagodnej cebulki
1 pomidor
odrobinka czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka otrębów żytnich/orkiszowych
1/3 łyżeczki bazylii i/lub oregano
1 łyżeczka oleju rzepakowego

wykonanie:
Nitki makaronu łamiemy na pół lub na 3 części. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kawałek ryby gotujemy na parze lub w wodzie ok. 5-10min. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i mieszając czekamy aż się zeszkli. Pomidora sparzyć gorąca wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do rondelka wraz z wodą (50ml) i czosnkiem. Gotować pod przykryciem ok. 5-10 min. Sos przekładamy do miksera, dodajemy jogurt, otręby, przyprawy i miksujemy. Nitki makaronu podajemy z rybką polane z sosem.

PODWIECZOREK
Deserek ryżowo-gruszkowy

składniki:
2 łyżki płatków ryżowych
laska wanilii
100ml mleka lub wody + mleko modyfikowane
1 mała gruszka

wykonanie:
Zagotować podgrzać mleko (ale nie gotować), dodać płatki ryżowe, odrobinę sproszkowanej laski wanilii i wymieszać. Gruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. dodać do płatków.

KOLACJA
Pasta z bobu na wafelku

składniki:
½ szklanki bobu
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
1 mały pomidor
2 wafle ryżowe/kukurydziane lub kromka pieczywa

wykonanie:
Bób ugotować w leciutko osolonej wodzie, obrać ze skórki. W miseczce rozgnieść bób z czosnkiem i obranym ze skórki pomidorem. Podawać z kromką pieczywa lub waflem ryżowym/kukurydzianym.

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE
Kanapki z domowego chlebka z serem żółtym i pomidorkiem

składniki:
2 małe kromki chlebka
2 małe plasterki żółtego sera
4 cienkie plasterki pomidora (może być bez skórki)
3-4g masła

wykonanie:
Chlebek pokroić, posmarować cienko masłem. Położyć plasterki sera i pomidora. Można dodać inne warzywa wg. upodobań malucha.

II ŚNIADANIE

Deserek ryżowy z musem jabłkowo-marchewkowym lub/i (opcjonalnie) karmienie piersią/mlekiem modyfikowanym

składniki:
2 łyżki płatków ryżowych
½ jabłka
½ marchewki
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
szczypta cynamonu

wykonanie:
Jabłko i marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnuszka z odrobiną wody i gotujemy ok. 10 min. Odlewamy wodę i miksujemy marchewkę z jabłkiem.
Zagotować 100ml wody i dodać płatki ryżowe, siemię lniane i cynamon, gotować 2-3 min. Płatki przełożyć do miseczki i polać musem jabłkowo-marchewkowym.

OBIAD
Gulaszyk węgierski

składniki:
30g cielęciny lub filetu z indyka
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
1 mały ziemniak
kawałek pora
papryka słodka mielona
liść laurowy
majeranek
tymianek
1 łyżeczka oleju rzepakowego
½ szklanki wody

wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i chwile podsmażamy na małym ogniu. Dolewamy wodę, dodajemy ziemniaka i przyprawy, dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Paprykę można przed gotowaniem sparzyć i ściągnąć skórkę. Następnie dodać ją do gulaszu i dusić jeszcze ok. 10 min.

PODWIECZOREK
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

składniki:
3 płaskie łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka płaska naturalnego kakao
1 suszony daktyl lub łyżka rodzynek/żurawiny
odrobina wody lub mleka
2-3 truskawki/ łyżka borówek albo malin

wykonanie:
Kaszę przepłukać na sitku gorącą wodą. Włożyć kasze do garnka z woda i ugotować do miękkości. Ciepłą jeszcze kaszę przełożyć do Bendera z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i udekorować odrobiną świeżych, umytych owoców.

KOLACJA
Zupka z batatów i soczewicy

składniki:
½ batata małego
1 mała pietruszka – korzeń
½ marchewki
kawałeczek selera – korzeń
1 łyżka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka masła
1 szklanka wody
1/3 łyżeczki majeranku

wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Składniki prócz batatów i soczewicy wkładamy do garnuszka, wraz z liściem laurowym i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy batat (też drobno pokrojony) i soczewicę. Dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy ok. 10 min.
Pamiętaj!
Do picia podawać dziecku wodę, bez ograniczeń.
Nie podawaj produktów na które dziecko jest uczulone.
Rodzic decyduje, co dziecko zje, kiedy i jak jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje, czy zje posiłek i ile zje.

FOTO: lindaaslund / Foter/ CC BY
PRZEPISY PRZYGOTOWAŁA: MGR IGA WÓJTOWSKA

iga-1mgr Iga Wójtowska

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka, członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. W trakcie studiów praktykę zawodową zdobywała na oddziałach wielu warszawskich szpitali oraz w Instytucie Żywności i Żywienia. Swoją wiedzę stale poszerza i uaktualnia uczestnicząc w konferencjach związanych z odżywianiem, dietoprofilaktyką i dietoterapią. Obecnie poradnia dietetyczna JeszFresh

  • Dora

    fajne pomysły. dziękuje. Ja daje małemu bardzo często na obiad łososia ze szpinakiem i łyżką jogurtu. I sporo wcina serka Bieluch na rózne posiłki. Zazwyczaj jako dodatek do pieczywa z warzywami albo z owocami.

  • Żwirek

    Jadłospis bardzo ciekawy, urozmaicony jednak te zdrobnienia niesamowicie irytują. Szczytem jest „gulaszyk”. Nie rozumiem nadmiernego zdrabniania w każdym przepisie.

Zamów fotoksiążkę na święta!