Dzieci pierwszy raz jedzą AWOKADO [ROZSZERZANIE DIETY]

Rozszerzanie diety wcale nie jest takie łatwe! Pierwsze smaki dla dziecka bywają bardzo rozczarowujące, a dla nas... cóż raczej rozczulające. Ale zobaczcie sami!

Reklamaads-single
Reklamaads-single

Rozszerzanie diety i poznawanie przez dziecko nowych smaków, tylko pozornie mogą okazać się ciekawą przygodą. Początki bywają czasem bardziej skomplikowane niż nam się wydaje. Dziś na tapecie: awokado.

Zobacz także: Wprowadzenie do diety owoców – kiedy i jakie? 

Zdania na temat tego od kiedy podawać awokado dziecku są podzielone – niektórzy wprowadzają je razem z innymi pojedyńczymi warzywani, inni dopiero około 10. miesiąca. Na pewno, jeśli chcemy przyrządzić posiłek dziecku z użyciem awokado, musimy wybrać bardzo dojrzały egzemplarz – poznamy go po tym, że będzie miękki i łatwo odejdzie od niego szypułka. Uważajmy jednak, by nie było ono znowu zbyt dojrzałe! Możemy też kupić nieco świeższe i poczekać aż „dojdzie” samo w domu.

Zobacz także: 7  rzeczy, które musisz mieć przy rozszerzaniu diety

Dlaczego warto dawać dzieciom awokado?

Prawdę mówiąc ciężko o bardziej wartościowe warzywo niż awokado. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, E (bardzo bogate źródło) PP, K i H, kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, potas, fosfor. (źródło: wikipedia). 

Choć jego smak pozornie wydaje się bardzo neutralny – wykorzystywany jest przecież jako baza do wielu dań np. sosów, jak się okazuje dzieciom niekoniecznie od razu może przypaść do gustu 🙂

Uśmiałyśmy się wybornie oglądając ten filmik – te miny… 🙂

No to smacznego!

foto: pixabay.com

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail