-Reklama-

Dlaczego w ciąży warto jeść czekoladę?

Jedni mówią, że dieta w ciąży musi wyjątowa i odpowiednio zbilansowana - inni, że to ostatni moment kulinarnej wolności. Wiecie, co? A ja myślę, że to rozsądek i umiar powinny wyznaczać sposób odżywiania w ciąży. A jak ma się do tego czekolada?

-Reklama-

Jedni mówią, że dieta w ciąży musi wyjątkowa i odpowiednio zbilansowana – inni, że to ostatni moment kulinarnej wolności. Wiecie, co? A ja myślę, że to rozsądek i umiar powinny wyznaczać sposób odżywiania w ciąży. A jak ma się do tego czekolada?

Niby słodycz, więc raczej niepożywna… tymczasem okazuje się, że w czekoladzie (oczywiście mowa tu o gorzkiej, naturalnej!) znajdują się składniki prawie że lecznicze! Ma ona dla naszego organizmu zbawienne moce, przydatne także w ciąży!

Istnieją badania, które udawadniają, że jedzenie czekolady w ciąży sprzyje poprawie kondycji, redukuje poziom stresu i tym samym sprawia, że dzieci rodzą się szczęśliwsze – wiadomo każda z nas zna te „rozweselające” działanie czekolady 😉 Ale to, co mnie osobiście najbardziej zaintrygowało to to, że czekolada zapobiega powstaniu popularnym powikłaniom w ciąży np. stanowi przedrzucawkowemu, który może się przyczynić do przedwczesnego porodu. Ma on związek z powstaniem zbyt dużego ciśnienia u ciężarnej, może prowadzić do drgawek, spowodować krzepnięcie krwi, a nawet uszkodzić wątrobę! Choć wydaje się dziwne, jedzenie czekolady może zapobiec tym objawom. Wszystko dzięki zawartości w czekoladzie teobrominy – składnik ten rozszerza naczynia krwionośne i przyczynia się do wyregulowania ciśnienia.

Antyoksydanty na pomoc odporności!

Czekolada zawiera flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które wspomagają odporność. Podobno zwalczają też niektóre nowotwory i wspomagają układ krwionośny i tym samym zapobiegają chorobom serca.

Czekolada to pożywienie

O tym przede wszystkim nie możemy zapomnieć! I to wartościowe – zawiera magnez, bardzo potrzebny w ciąży. Poprawia on znacznie samopoczucie, pomaga w metabolizmie kwasu tłuszczowego i zmniejsza np. skurcze łydek.

Pamiętajcie, zasada jest taka, że im ciemniejsza czekolada, tym większe są jej właściwości zdrowotne. Powinnyśmy też wybierać czekoladę o niższej zawartości tłuszczu i cukru – aby jej zdrowotne właściwości przy okazji nie wpłynęły negatywnie na naszą sylwetkę! Taki rodzaj czekolady pomaga też wyrównać poziom cholesterolu.

Także jedzcie gorzką czekoladę bezkarnie, na zdrowie! Oczywiście z umiarem! W końcu czekolada to przecież warzywo 😉 (pochodzi z kakaowca, który jest drzewem 🙂

Tak, tak… czekolada poprawia również humor (same przyznacie, że o zmienne nastroje w ciąży bardzo łatwo…)

autor: freya
źródło:  naturalnews.com
foto: pixabay.com
-Reklama-

Musisz przeczytać

Podobne artykuły

Komentarze

1 KOMENTARZ

Jesteśmy też tutaj

236,433FaniLubię
12,800ObserwującyObserwuj
414ObserwującyObserwuj

Przeczytaj również