Reklama

6 produktów, w których znajdziesz najwięcej kwasu foliowego

Jesteś w ciąży albo planujesz dziecko? Twoja dieta powinna obfitować w kwas foliowy, który zapewni mu prawidłowy rozwój. Poznaj 6 idealnych źródeł tej drogocennej witaminy i dowiedz się, jak ochronić siebie i dziecko przed niedoborami!

Reklama
Reklama

Kwas foliowy – „witamina życia”, której nie może zabraknąć

Szczególnie w ciąży. Umożliwia bowiem rozwój każdej komórki organizmu dziecka. Dzięki niemu, w pierwszych tygodniach ciąży, może kształtować się m.in. jego cewa nerwowa – organ rozwijający się później w mózg i rdzeń kręgowy. Niedobory tej witaminy mogą spowodować m.in. bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa, dlatego dostarczenie odpowiedniej ilości jest tak istotne.
Pamiętaj, że kwas foliowy ważny jest także dla Twojego zdrowia i samopoczucia, pomagając chronić Twój organizm przed anemią megaloblastyczną, spadkiem koncentracji, zmęczeniem czy nowotworami.

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?

6 najlepszych źródeł kwasu foliowego, które warto jeść

1. Zielone warzywa – najwięcej witaminy – bo aż 0,15 mg w 100 g produktu – mają szparagi. Inne warzywa bogate w kwas foliowy to m.in. szpinak (0,14 mg), sałata rzymska (0,13 mg) czy brokuły (0,09 mg).
2. Soczewica – 100 g gotowanej soczewicy to 0,18 mg kwasu foliowego. Produkt bogaty jest też w żelazo, dlatego nie może go zabraknąć w Twojej diecie.
3. Ciecierzyca – 100 g gotowanej ciecierzycy to 0,17 mg kwasu foliowego. Zawiera ona też dużo m.in. potasu i fosforu.
4. Różne rodzaje fasoli – najbogatsza w kwas foliowy jest fasola pinto (100 g ugotowanej zawiera go 0,17 mg), jednak całkiem sporo tej witaminy znajdziesz też w fasoli czerwonej, czarnej, mung i białej (0,08-0,16 mg).
5. Buraki – 100 g gotowanego buraka to 0,08 mg kwasu foliowego. Buraki mają też działanie krwiotwórcze, dzięki czemu zapobiegają pojawieniu się anemii.
6. Pomarańcze – 100 g pomarańczy to 0,03 mg kwasu foliowego, ale cała sztuka to już ok. 0,07 mg tej witaminy.

Nie tylko dieta – w ciąży ważna jest suplementacja

Dietę bogatą w kwas foliowy warto stosować przez całe życie. Dobrze jednak zdawać sobie sprawę, że w ciąży nie pokryje ona w pełni dziennego zapotrzebowania. Z tego powodu „witaminę życia” warto suplementować już na etapie planowania dziecka, żeby zapewnić mu odpowiednią jej ilość od pierwszych dni.
3 miesiące przed zajściem w ciążę oraz w pierwszym trymestrze zaleca się dostarczanie organizmowi dodatkowo 0,4 mg kwasu foliowego na dobę w formie tabletek.

Co jeść w ciąży? 10 podstawowych produktów

Kwas foliowy – nie zawsze wystarczy przyjmować standardowe tabletki

Dlaczego? Według danych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego aż 50% kobiet może ich nie przyswajać! Powoduje to mutacja genu MTHFR, która uniemożliwia przekształcenie standardowego kwasu foliowego do takiej formy, która może być wchłaniana przez organizm. Jeśli masz więc mutację tego genu, a stosujesz standardową suplementację – wciąż jesteś narażona na niebezpieczne niedobory „witaminy życia”.

Czy standardowy kwas foliowy jest dla Ciebie? Badanie genu MTHFR

Aby dobrać odpowiednią dla Ciebie dawkę i formę kwasu foliowego wystarczy proste badanie DNA, które najlepiej wykonać jeszcze przed ciążą. Dzięki niemu będziesz mogła zapewnić sobie i dziecku odpowiednią ilość tej witaminy i unikniesz niedoborów. Będziesz miała pewność, że witamina prawidłowo się wchłania – i to przez całe życie, ponieważ badanie genu MTHFR wystarczy wykonać tylko raz.

Zdjęcie: ® choreograph/pl.123.rf
Autor: Agnieszka Łapajska, testDNA, www.testDNA.pl

1
1561
0
  • Małgorzata Kowalska

    kwas foliowy jak najbardziej, ale jeszcze trzeba dbać o odpowiedni poziom żelaza. Jego zapotrzebowanie w ciąży jest nawet dwukrotnie większe od wcześniejszego, ponieważ z naszego organizmu spora ilość żelaza przenika do łożyska i tkanek dziecka. Dlatego warto opórcz diety wspomagać się suplementem dicofer

Subscribe to our newsletter

autoresponder system powered by FreshMail